04:47 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 50
  Pratite nas

  Bugarsko tužilaštvo sumnja da je savetnik predsednika za pravna pitanja Plamen Uzunov umešan u lobiranje za imenovanje bugarskih ambasadora u inostranstvu. Tužilaštvo je u sredu objavilo prepisku Uzunova sa preduzetnikom Plamenom Bobokovim, u kojoj se pojavljuju imena budućih diplomata.

  Tužilaštvo smatra da je preduzetnik slao Uzunovu imena i biografije ljudi koje bi želeo da vidi na poziciji ambasadora u Nigeriji i Alžiru. U prepisci za 2018. godinu reč je o predlogu da se Rumen Petrov imenuje za ambasadora u Alžiru, a u prepisci za prošlu godinu predlaže se Žoro Kiradžijev u Nigeriji. Prema navođenju lista „Mediapul“, obojica su ove godine dobila odgovarajuće imenovanje.

  „Specijalno tužilaštvo tražiće od Ministarstva spoljnih poslova i administracije predsednika zvanične informacije u vezi sa tim“, saopštilo je tužilaštvo u sredu.

  Bugarski predsednik Rumen Radev prokomentarisao je sumnje tužilaštva povodom svog savetnika, rekavši da to pokazuje da se tužilaštvo pretvara u političkog igrača koji ne poštuje tajne istrage - selektivno objavljujući ono što je od „javnog interesa“.

  „Ne mogu da sudim prema informacijama koje su iznete u delovima i pristrasno“, izjavio je Radev u sredu.

  Tim povodom oglasio se i bugarski premijer Bojko Borisov, koji smatra da posle takvih otkrića administracija predsednika više neće moći da govori ni o korupciji u najvišim nivoima vlasti ni o lobiranju.

  „Ona nikada više neće moći da da govori o sudskom sistemu, korupciji, lobiranju, niti o mešanju u rad pojedinih organa vlasti. Nije reč o prosto nekom savetniku, to je njegova (predsednikova) najčistija osoba, navodno“, rekao je Borisov.

  Bugarska ministarka saslušana zbog „elegantnog“ mešanja biznismena u izbor ambasadora

  Ministarka inostranih poslova Bugarske Jekaterina Zaharijeva saslušana je povodom slučaja protiv preduzetnika Bobokova, saopštio je „Darik Njuz“. Ona je potvrdila da je preduzetnik insistirao na svojim predlozima, ali da je zvanična procedura izbora diplomata poštovana.

  „Sastanak je održan na javnom događaju, kada je optuženi Bobokov tražio da na izuzetno 'elegantan način', prema njenim rečima, imenuje (na poziciju ambasadora) određene ljude u zemljama koje su u njegovoj sferi interesa sa poslovnog stanovišta – u Alžiru i Nigeriji“, izjavio je medijima tužilac Petar Belčev.

  S tim u vezi, tužiteljka Genka Brezaška izjavila je da je Zaharijeva takođe pokrenula pitanje mešanja u izbor ambasadora i predsedničke administracije - isto na „elegantan način“, međutim, ministarka nije želela da komentariše šta se pod time podrazumevalo.

  Tužilaštvo je ranije takođe objavilo i prepisku Bobokova sa Uzunovim u vezi sa izdavanjem bugarskog državljanstva jednom ruskom državljaninu. Državna agencija za nacionalnu bezbednost je u početku zvanično odbacila taj zahtev zbog sumnji da bi taj Rus mogao da predstavlja opasnost za Bugarsku, međutim, iz prepiske preduzetnika sa savetnikom predsednika nije jasno kako se dalje rešilo pitanje sa njim.

  Podsetimo, ranije su optužbe za učestvovanje u ilegalnim šemama bile upućene i protiv premijera: preduzetnik koji se krio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Vasil Božkov, izjavio je da je navodno Borisovu i ministru finansija Vladislavu Goranovu platio preko 30 miliona evra za podršku unapređivanju svog biznisa povezanog sa hazardnim igrama.

  Tagovi:
  tužilaštvo, savetnik predsednika, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga