06:42 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2053
  Pratite nas

  Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, epidemiolog dr Boban Mugoša kazao je da je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti održalo sastanak sa predstavnicima tri najveće verske zajednice u Crnoj Gori i da je sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dogovoren prestanak održavanja litija.

  Nacionalno koordinaciono telo zabranilo je verska i politička okupljanja na otvorenom, čime su praktično zabranjene litije. Verski skupovi mogući su samo na površinama koje pripadaju hramovima. 

  Mugoša je rekao da je trenutni zadatak da se obuzda širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice, prenose „Vijesti“.

  Dodao je da mora da se vodi računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

  „Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju“, naveo je direktor Instituta.

  Prvi talas je prošao uspešno, dodao je Mugoša, ali trenutno stanje je povratak unazad.

  „Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada 40 dana nema lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je verovanje da će nas virus zaobići. Usled opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentracija ljudi gde je bilo očigledno da će doći do inficiranja“, istakao je Mugoša.

  On je dodao da je početku bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transmisija.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga