15:42 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3577
  Pratite nas

  Više šlepera sa otpadom iz Italije istovareno je u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo. Zbog toga su građani Grahova juče blokirali put prema Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj. Zahtevaju odgovore ko je dopustio istovaranje otpada u njihove opštine.

  Stanovnici ove dve opštine kažu, za "Novosti", da otpad veoma smrdi i da se boje zaraze. Pojedinci tvrde da se među tekstilom spakovanim u velike vreće nalaze i medicinske maske korišćene za zaštitu od virusa korona.

  "Tražimo da se ovo što pre odveze iz naših opština", kažu meštani Drvara i Grahova.

  Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, ističe da će biti održana vanredna skupština grada kako bi se odmah otpad odvezao iz Drvara. Kaže da je otpad ostavljen u Drvaru u industrijskoj zoni daleko od očiju građana.

  Zanimljivo je da je firma koja je uvezla otpad iz Italije "Krom" registrovana na adresi opštine Drvar.

  "Ovo je prosto nemoguće, jer ta firma se ne nalazi u opštini Drvar. I to se sve mora posebno proveriti i istražiti. Očekujem u naredna 24 sata da inspekcija proveri kakav je otpad dovezen u Drvar i Grahovo i na koji način", poručila je Dušica Runić.

  "Niko me nije obavestio o tome. Na teren sam poslala opštinskog inspektora, obavestila kantonalnu inspekciju i videćemo o čemu se radi", rekla je Runićeva.

  Ona ističe da po Zakonu o upravljanju otpadom Federacije BiH nikakav otpad, bio medicinski ili bezopasan, ne može biti uvezen u Federaciju.
  © Foto : RTRS
  Među tekstilom spakovanim u velike vreće nalaze se i medicinske maske korišćene za zaštitu od virusa korona?

  "Proverićemo sve detalje oko firme koja je navodno uvezla otpad iz Italije i videti gde su prijavljeni i kakvu dokumentaciju imaju", poručila je Runićeva.

  Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo, kaže da je dozvolu za uvoz otpada u BiH dala Edita Đapo, ministar životne sredine i turizma Federacije BiH.

  "Očekujemo da se otpad odveze iz naše dve opštine. Blokiraćemo puteve dok se to ne završi", poručio je Gligić.

  Tagovi:
  BiH, otpad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga