06:07 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3192
  Pratite nas

  Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova sugeriše da je u određenim slučajevima tokom policijske intervencije 24. juna u Budvi došlo do nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

  „Odeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi kojih su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima“, piše u odgovoru MUP-a dostavljenim Vijestima.

  Kako se podseća, višenedeljne političke tenzije zbog smene vlasti u Budvi eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

  U medijima je objavljeno nekoliko snimaka na kojima se vidi prekomerna upotreba sile policije naročito prema, kako se napominje, Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

  Tokom policijske intervencije Đurašević je povređen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil. Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince...

  Na jednom od snimaka vidi se kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i koji je podignutih ruku sačekao policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju.

  Pet dana nakon takvih scena u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

  „Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu sa procedurom“, kazao je Nuhodžić.

  Intervencija policije u Budvi je i predmet istrage kotorskog tužilaštva, koje utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane ili počinili neko drugo krivično delo.

  Još istražuju zlostavljanje Pljevljaka

  Odeljenje za unutrašnju kontrolu policije još nije donelo mišljenje u slučaju upotrebe sredstava prinude policijskih službenika prema Pljevljaku O.M. (21) u neredima 13. maja ove godine.

  „Postupak unutrašnje kontrole u predmetnom slučaju je u toku“, odgovoreno je Vijestima.

  Savet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je u izveštaju da je najmanje sedam policajaca nogama, rukama i pendrecima tog dana tuklo Pljevljaka, iako on nije pružao nikakav otpor.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, sila, policija, Budva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga