02:42 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 882
  Pratite nas

  Savez Srba iz Crne Gore, i njihov predsednik Željko Čurović, uputili su apel srpskim liderima u Crnoj Gori, da na izbore 30. avgusta izađu zajedno sa jednom opozicionom listom.

  Apel koji potpisuje Željko Čurović, prenosimo u celini:

  „U ime Saveza Srba iz Crne Gore i u svoje lično ime, apelujem i molim sve srpske lidere i ostale opozicione prvake, koji drže do čojstva i dostojanstva, koji su iskreni pobornici čojske Crne Gore, da sednete svi skupa, za jedan sto i napravite dogovor o zajedničkoj listi za izbore 30. avgusta.

  Izbori su raspisani. Koliko god izađe građana i partija, biće priznati i niko iz međunarodne zajednice neće dati primedbu.

  Zato nema mesta bojkotu. Bojkot ide na ruku Milu, kao i više opozicionih kolona.

  Molim Vas, braćo u Hristu, manite sujete i političke lične zađevice. Ovoga puta se radi o mnogo značajnijoj stvari od ljudske sujete, političke patetike, inata, zavisti…

  Radi se o narodu, državi, veri, ljudskom dostojanstvu, časti i slobodi…

  Ako je pojedinac preči od svega nabrojanog, bolje da taj pojedinac ne postoji, nego da se sve uruši.

  Nikada se više neće ukazati prilika za popravni.

  Ako se ne ujedinite, bićete krivci za sva zla koja su nam namenjena, mnogo više od Mila Đukanovića. Nećete imati pravo više da tražite poverenje građana za vaš politički aktivizam, jer bi činom odbijanja zajedničke liste postali saučesnici u zločinu koji sprovodi Milo Đukanović, pre svega nad srpskim narodom a i nad ostalim građanima Crne Gore koje unižava svakim danom.

  Nismo sigurni sa ove distance da je dovoljan javni poziv svim političkim organizacijama za zajedničku listu. To nam liči na opravdanje pred javnim mnjenjem, ‘eto, mi smo zvali, ali nisu hteli’…

  Slobodni smo da javno zamolimo Narodni front, kao najjaču opozicionu i koalicionu organizaciju, da upute zvanični poziv sa utvrđenim terminom svim političkim organizacijama za pravljenje zajedničke liste. To je u ovom trenutku realnost, bez obzira na međusobne animozitete. Ko tada odustane, nije dobronamernog i zasigurno pravi kalkulacije sa vladajućom strukturom.

  Ta zajednička lista treba da sastavi vladu nacionalnog spasa, koja će trajati ne duže od godinu dana. Ta vlada bi trebalo da uredi krucijalne stvari u državi. Jedna od ključnih je, nov izborni zakon i uređenje biračkog spiska i naravno još značajnije, procesuiranje svih onih koji su učestvovali u pljački države Crne Gore i njenom sunovratu.

  Svaki kandidat bi se morao obavezati overenom ostavkom, da neće izdati dogovor i neće preći u protivnički tabor.

  SSCG će učiniti sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo u svakom obliku borbe zajedničkoj opozicionoj listi u Crnoj Gori, koja ne mora biti i ne treba da bude jedno nacionalna, već saborna i iskrena u odbrani Njegoševe Crne Gore i svakog dobronamernog građanina koji živi u njoj.

  Draga braćo,

  Praštajte mi na mojoj slobodi u obraćanju Vama, koje u većini poznajem, a sa mnogima sam lični prijatelj, valjda i zbog toga a i zbog svega što se dešava narodu kome pripadam, crkvi kojoj sam veran i Crnoj Gori mojoj postojbini, ni ja ni članovi SSCG, ne možemo na sve to biti ravnodušni.

  U nadi da ćete zajedno stići do pobede 30. avgusta, želimo vam dobro zdravlje i bratsku slogu!“, preneo je portal IN4S.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  opozicija, apel, Srbi, izbori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga