18:43 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  Poglavar Grčke pravoslavne crkve, atinski arhiepiskop i cele Grčke Jeronim, smatra da se Turska neće osmeliti da pretvori crkvu Aja Sofija u džamiju.

  „Znate, oni igraju svakakve igre, i ovo je, takođe, igra. Verujem da se neće usuditi“, rekao je Jeronim.

  Državni savet Turske 2. jula je razmatrao to pitanje i izneo stav da je za promenu statusa crkve dovoljan ukaz predsednika. Očekuje se da odluka Državnog saveta bude objavljena  u roku od 15 dana.

  S druge strane, zvanični predstavnik grčke vlade Stelios Pecas je posle odluke turskog Državnog saveta izjavio da to nije pitanje grčko-turskih odnosa već svetsko pitanje.

  Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

  Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  džamija, Aja Sofija, Grčka, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga