13:03 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  3511
  Pratite nas

  Paroh beranski Stefan Milanović, kome je nedavno uskraćen privremeni boravak u Crnoj Gori kaže da ne ide nigde iz Crne Gore i da se zakleo životom da će braniti svetinje.

  „Ne idem nigde iz moje Crne Gore! Ne idem od Cetinjskog manastira i Svetog Petra, pored čijeg kivota sam se školovao. Neću da se pozdravljam ni sa Svetim Vasilijem, kraj čijih svetih moštiju sam mnoge službe otpojao u Ostroškoj pešteri. Ovde ostajem. Ovo je moj dom! Moj Sveti Đorđe u Beranama odlično zna da sam uz njega. Supruga mi je državljanka Crne Gore. Snimak moje ćerke dok peva da ne da svetinje je obišao svet. U oktobru mi stiže naslednik kojeg ću dočekati čistog obraza! Zakleo sam se da ću životom braniti svetinje! Nema predaje, ni milimetar, a ne metar majko Crkvo! Tako će i da ostane!“, rekao je paroh Milovanović za „Novosti“

  Paroh je nedavno dobio rešenje MUP-a Crne Gore, kojim mu se odbija zahtev produžavanje boravka u toj državi na osnovu sklopljenog braka sa crnogorskom državljankom i iskazuje mu se mera napuštanja Crne Gore u roku od 30 dana.

  On je rekao da mu boravak nije produžen jer su iz Centra bezbednosti Berane 8. maja podneli krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko sveštenika, jer su na Đurđevdan obavljali osnovnu versku i svešteničku dužnost molitvenim hodom ulicama Berana. Napomenuo je da su tada poštovali sve zdravstvene mere Nacionalnog koordinacionog tela.

  Kaže da je bez suda okrivljen i osuđen iako protiv njega i ostalih sveštenika nije podignuta optužnica.

  Ocenio je postupak kao napad ne samo na SPC već i na pravoslavnu porodicu.

  „Na silu žele da razdvoje porodicu jer su mi supruga i ćerka državljanke Crne Gore, pozivajući se na nepostojeću presudu. Štaviše ako je Crna Gora građanska država, onda ovim rešenjem krši moja i građanska prava moje porodice suprotno svom Ustavu, Krivičnom zakoniku i Evropskoj konvenciji za ljudska prava“, rekao je paroh.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga