02:51 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1410376
  Pratite nas

  U okviru novog vojnog budžeta za 2021. godinu Pentagon je zatražio izdvajanje 130,5 miliona dolara za modernizaciju i proširenje aviobaze Kimpija-Turziji u Rumuniji za raspoređivanje većih snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva, pokazuje dokument koji razmatra Kongres.

  Ratna mornarica SAD planira da pretvori ovu bazu u glavno čvorište za operacije u jugoistočnoj Evropi i u regionu Crnog mora.

  Rekonstrukcija aviobaze je najveći infrastrukturni projekat Pentagona u inostranstvu u okviru programa „Evropska inicijativa obuzdavanja“ koju je u junu 2014. godine usvojila američka administracija radi obuzdavanja Rusije.

  Konkretno, na aviabazi Kimpija-Turziji, između ostalog, predviđa se proširenje piste za sletanje teških aviona, izgradnja novih mesta za parkiranje velikog broja lovaca, dodatnih rezervoara za gorivo i skladišta za tehniku i naoružanje. Osim toga, tamo će biti postavljen savremeni sistem za kontrolu vazdušnog prostora i kontrolu letova.

  Nakon završetka rekonstrukcije aviobaza će moći da prihvata, privremeno stacionira i kontroliše letove različitih tipova aviona koje poseduju članice NATO-a.

  „Aviobaza Kimpija-Turziji je od ključnog značaja za Evropsku komandu i njene vojne komponente reagovanja na promenu situacije u oblasti bezbednosti u Evropi“, navodi se u zahtevu američkog vazduhoplovstva za dobijanje sredstava iz budžeta u 2021. godini.

  Poslednjih godina Evropska komanda američke vojske ulaže značajna sredstva u modernizaciju aviobaza u Rumuniji, međutim do sada se najviše ulagalo u aviobazu „M. Kogelničanu“ kod Konstance.

  U okviru drugih građevinskih projekata Pentagona koji se finansiraju iz programa „Evropska inicijativa obuzdavanja“, vojni budžet za 2021. godinu predviđa i izdvajanje 59 miliona dolara za modernizaciju infrastrukture morske baze u Rotu (Španija) i 36 miliona dolara, odnosno 25 miliona dolara za modernizaciju aviobaze Ramštajn, gde se nalazi američka komanda u Evropi i Špangdalem u Nemačkoj.

  Kako se očekuje, za program „Evropske inicijative obuzdavanja“ u američkom budžetu za narednu godinu biće izdvojeno ukupno 3,8 milijardi dolara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rumunija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga