14:48 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  130267
  Pratite nas

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da se još od vremena nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića zvanični Beograd nije toliko mešao u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori kao što to radi danas.

  Đukanović u intervjuu za Pobjedu ocenjuje da odnosi Crne Gore i Srbije nisu dobri, ali da zvanična Podgorica ničim tome ne doprinosi.

  „Svakako, nisu dobri“, kaže Đukanović, „ali Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to u stvari svedoči o nečem drugom“, smatra on.

  Đukanović u tom kontekstu kaže da je predizborni ambijent u državi danas bitno drugačiji, značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. godinu, jer SPC tada nije prešla političku crtu, niti je zvanična Srbija tada bila otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore.

  „Retka su društva danas u svetu gde verske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde“, tvrdi Đukanović.

  Na konstataciju da je mnogo kritika upućeno povodom njegove ideje o stvaranju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da su neki u tome prepoznali i tajni dogovor sa mitropolitom Amfilohijem kojim se eliminiše Crnogorska pravoslavna crkva, Đukanović kaže da su te kritike proizvoljne, kao i da ne osniva politička partija crkvu.

  „Ko je ikada rekao da partija osniva crkvu? To je izmišljotina protagonista ideologije velikosrpskog monopola u Crnoj Gori. Ne radi se uopšte o ideji osnivanja nego o kanonskoj obnovi naše autokefalne crkve, utemeljene 1485. I nasilno ukinute nakon 1918. Osim toga, ideja o obnovi autokefalije nije uopšte nova, niti je moja - ona je prisutna decenijama. DPS-u se imputira da se bavi crkvenim pitanjima. A šta rade druge partije koje podržavaju SPC? Pogledajte njihove stranačke programe, ili praksu njihovog delovanja. Našom partijom se otvoreno bavi i SPC Amfilohijevim pozivom, koji sve češće ponavlja, da se na izborima glasa za naše političke konkurente.

  „Mi se zalažemo da se tokom dugoročnog procesa Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prilagodi tradiciji i kanonskom poretku. Crkva treba da liturgijski ujedinjuje Crnu Goru, i Crnogorce i Srbe, i sve pravoslavne, a ne da deli i zavađa narod po necrkvenim i etnofiletističkim kriterijumima nacije ili politikanstva, kako to radi Srpska pravoslavna crkva“, zaključuje Đukanović.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga