09:23 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 529
  Pratite nas

  Vlasti Crne Gore, koju mi volimo kroz Svetog Petra Cetinjskog, kroz Svetog Vasilija Ostroškog, kroz Njegoša, kroz junake, kroz mučenike, kroz podvižnike, danas gone sveštenike, a Hrvatska ih prima, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Andrijevici, gde je vodio petrovdansku liturgiju.

  Episkop Joanikije na taj način ukazao je na primer jednog od proteranih sveštenika, oca Stefana Milovanovića.

  „U našoj Episkopiji ima 20-tak sveštenika koji su na tom spisku za gonjenje iako su prijavljeni svi, iako nijednog dana u Crnoj Gori nisu bili ilegalno, iako su došli da vrše i propovedaju reč Božju, iako se u celom svetu poštuje da verska služba mora biti zaštićena i da se verskim službenicima ne postavljaju granice, jer granice za vere ne postoje u ovom svetu. U svakoj uređenoj državi, to se lako rešava. Jedan naš prognani sveštenik, otac Sava sa Trepče, već je primljen u Hrvatskoj, u srpskom manastiru Jasenovcu. Hrvatska država mu daje odobrenje da može služiti i boraviti koliko hoće. Hrvatska to čini, a Crna Gora progoni“, kazao je episkop Joanikije, koji se zapitao kuda to vodi.

  „Što je to tako, svi smo za to odgovorni, i mi sveštena lica, posebno mi vladike, ali i narod. Razmislite malo o tome“, ukazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je istakao da „od Irodovih vremena do dana današnjeg, retko koja vlast je bila dobra“, „a mi hrišćani treba da znamo kome se klanjamo i da se vezujemo za ono što je netruležno i nepropadljivo“.

  „Čast, istina, pravda i obraz, to je ono što je večito, ali, nažalost, ko se obruka u ovom svetu i to je večito“, kazao je episkop Joanikije, ističući da se i ovaj veliki praznik proslavlja u vremenima koja su teška za Crkvu Božju.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga