03:20 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  63127
  Pratite nas

  Velika afera potresa Bosnu i Hercegovinu. Bivši ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić prosuo je hemikalije u reku u kojoj žive zaštićene vrste, kako bi napravio „pena žurku“.

  Dragan Mektić postavio je juče ujutru na svom Tviter profilu video-snimak na kom se vidi kako skače u reku Ukrinu koja je puna pene, prenosi „Srpska info“.

  Reagovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje je najoštrije osudilo „upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, što je zabeleženo na reci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca“.

  ​Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, u kojem je, na osnovu do sada prikupljenih podataka, utvrđeno da je pena koja je korištena u reci Ukrini nastala iz topa za generisanje pene.

  „Vode Srpske“ su već, kako se navodi, naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

  „Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svet reka, a posebno je specifično što se to dogodilo na reci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ’cvetanja reke‘, odnosno ’ukrinskom vodenom cvetu‘, koje izaziva jedna vrsta belog leptira“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

  Zaključuju da je neshvatljivo i nedopustivo da se u svrhu zabave u reku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja reka.

  Mektić se posle reakcije „Voda Srpske“ ponovo oglasio i naveo da je koristio „eko penu na biljnoj bazi“.

  ​„Termoelektrana u Stanarima kad ispusti otpad od crnog uglja Ukrina bude mutna kao oranje. Čitav Prnjavor gradsku kanalizaciju ispušta u rijeku Vijaku i ne uzimaju uzorke“, napisao je Mektić na Tviteru.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dragan Mektić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga