13:50 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  9663
  Pratite nas

  „Ako je Milo Đukanović mislio da će Srbi u Srbiji ćutati zato što se on danas možda oseća sigurnim pod skutima svojih suverena iz NATO pakta, i da će moći bez posledica da progoni Crkvu i srpski narod, onda se grdno prevario“, poručio je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

  Popović je, reagujući na intervju predsednika Crne Gore, istakao da vređanje Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Srbije od strane Mila Đukanovića, više nikoga ne iznenađuje u Srbiji.

  „Stavljajući sve u funkciju jedine ideje kojoj je sve ove godine služio, a to je opstanak na vlasti po svaku cenu, on pokazuje da mu nije sveto ništa na čemu je utemeljena Crna Gora sve ove vekove i da mu je stvaranje podela u narodu i društvu jedina šansa da ostane još malo na vlasti i izbegne odgovornost za sva nedela koja je počinio. Međutim, ovakav javni napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, koju on naziva ‘zlikovačkom’, do sada nije viđen i to je otvoreni poziv na progon i nasilje, rekao je Popović za portal IN4S.

  Popović ocenjuje da je to mogao da učini samo „dosledni naslednik Sekule Drljevića i Savića Štedimlije, osvedočenih mrzitelja svega srpskog i pravoslavnog“.

  „Ja sam više puta govorio da je Milo Đukanović jedan od najvećih neprijatelja srpskog naroda. A istorija je pokazala baš na našem primeru da su najostrašćeniji u mržnji prema Srbima upravo oni koji su nekada bili pripadnici našeg naroda i vere, pa su zbog vlasti i uticaja promenili svoju veru. Jer samo su oni nekada, kao danas Milo Đukanović, mogli tako brutalno da se obruše na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenog Mitropolita, da donose zakone kojima žele oteti vekovne hramove da bi stvarali svoju lažnu veru i lažnu crkvu, da hapse poštovane i voljene Vladike, da proganjaju građane na molitvama, da ukidaju pismo kojim se pisalo vekovima, da izbacuju Srbe iz javnih institucija i srpske pisce i pesnike iz školskih programa, da svakodnevno napadaju Srbiju, koja je uvek bila najbliži saveznik Crne Gore“, naveo je Popović.

  On je dodao da mi sada, u situaciji kada je narod Crne Gore mirno odlučio da brani svoje svetinje, i kada se ujedinio oko svojih vladika i Svetog Vasilija Ostroškog, od Mila Đukanovića možemo očekivati sve najgore, jer oseća da je ugrožen njegov način vladanja sazdan na, kako je naveo, podelama, strahu, mržnji i otvorenom antisrpstvu i antipravoslavlju.

  „Niko ne može zabraniti Srbiji da se brine o svom narodu ma gde on živeo i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posebno ako su ugroženi ili progonjeni, kao što je to danas slučaj u Crnoj Gori. Ako je Milo Đukanović mislio da će Srbi u Srbiji ćutati zato što se on danas možda oseća sigurnim pod skutima svojih suverena iz NATO pakta, i da će moći bez posledica da progoni Crkvu i srpski narod, onda se grdno prevario. Izgleda da on ništa nije naučio iz istorije naroda kojem je pripadao dok se nije preverio, pa čak ni iz litija prethodnih meseci, da Srbi mogu trpeti mnogo toga, ali im ne diraj u veru, Crkvu, slobodu i Kosovo. Vreme je čudo i svakoga nauči sve i postavi na svoje mesto. Uveren sam da će tako biti uskoro i u Crnoj Gori“, zaključio je ministar Popović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  reagovanje, Crna Gora, Milo Đukanović, Nenad Popović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga