20:12 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  55529
  Pratite nas

  Mitropolija crnogorsko primorska (MPC) prihvatila je poziv Vlade Crne Gore na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti.

  U odgovoru na poziv crnogorskog premijera Duška Markovića da nastave pregovore o zakonu, iz MPC su naveli da je Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinom pravom putu i načinu da se reše otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države koja su nastala pre i nakon donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

  "Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vernog naroda", navodi se u odgovoru objavljenom na sajtu Mitropolije.

  Očekuju da će Vlada Crne Gore u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve, i prihvatiti njihove predloge o izmenama i dopunama pomenutog zakona.

  "Imajući u vidu složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vernim narodom, kao i zbog progonjenja sveštenstva i monaštva ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmeniti i dopuniti sporni zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane svetinja od strane pravoslavnog naroda Crne Gore", ističu iz Mitropolije.

  Navodi se da prihvataju predloženi termin sastanka u ponedeljak 20. jula ove godine u 16:00 časova u vili Gorica u Podgorici.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga