07:03 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5590
  Pratite nas

  Ne postoji izvjesnost oko toga šta se krije iza iznenadnog i zakašnjelog poziva Vlade Crne Gore Mitropoliji SPC za nastavak pregovora o spornom zakonu kojim se otima crkvena imovina. Ne smije se isključiti mogućnost da se radi o pritisku nekog inostranog zapadnog faktora na vlast i insistiranju da se problematika riješi na odgovarajući način.

  To za Sputnjik kaže analitičar Boško Vukićević uoči današnjih pregovora ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

  Šta se krije iza vladinog poziva na pregovore

  „Iza neočekivanog poziva mogle bi se nalaziti političke kalkulacije DPS-a, koji možda u krajnjem momentu procjenjuje da bi oštar sukob sa Crkvom mogao veoma negativno da utiče na rezultat te partije na izborima krajem avgusta. Na kraju, moglo bi se raditi i o kupovini vremena i ispoljavanju lukavosti vladajuće partije“, kaže Vukićević.

  On dodaje da bi u tom slučaju eventualno crkveno neprihvatanje zakašnjele ponude za pregovorima DPS iskoristio da i pred međunarodnom zajednicom Mitropoliju crnogorsko-primorsku proglasi za stranu koja nije „konstruktivna i odgovorna“.

  Susret Amfilohija i Duška Markovića
  Susret Amfilohija i Duška Markovića

  Mamac za Crkvu

  „Naravno, Crkva takav mamac nije progutala i prihvatila je čak i nepristojnu ponudu premijera, tj, ponudu za pregovorima tek nekoliko dana nakon što je Marković SPC i pravoslavno stanovništvo u Crnoj Gori brutalno izvrijeđao“, podsjeća Vukićević.

  Naš sagovornik ipak smatra da šta god da se nalazi iza iznenadne ponude za pregovorima, ne postoje realni izgledi da se oni uspješno završe.

  „Ako bi vlast povukla diskriminatorni zakon ili njegove sporne odredbe, a imajući u vidu da je ona u njegovo izglasavanje ugradila cjelokupan politički kredibilitet, to bi bio njen najveći politički poraz od samog osnivanja režimske stranke. Crkva pak nema razloga da prihvata bilo kakve trule kompromise, tj. bilo šta ispod njenih minimalnih i legitimnih zahtjeva. Takvo eventualno prihvatanje trulih kompromisa ugrozilo bi njeno ustrojstvo i budućnost, izazvalo ogorčenje kod vjernog naroda i stoga je ono, po mom mišljenju, ne samo nerealno, već i nemoguće“, zaključuje Vukićević.

  Probijen petrovdanski rok

  Pregovori dolaze iznenada, nakon što je Mitropolija u nedelju prihvatila poziv premijera Crne Gore Duška Markovića na razgovor. Marković je prethodno na Tviteru saopštio da je vladin tim spreman za nastavak pregovora „radi pronalaska prihvatljivog rešenja u odnosu na otvorena pitanja“.

  Iz MCP su u odgovoru Markoviću naveli da očekuju da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija SPC, te prihvatiti njihove predloge o izmjenama i dopunama Zakona.

  Naglasili su i da predlog stiže sa ne malim zakašnjenjem, s obzirom da je Crkva prethodno rok za nastavak pregovora postavila do Petrovdana 12. jula.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pregovori, Crna Gora, Srpska pravoslavna crkva, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga