03:44 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3923
  Pratite nas

  Sveta Sofija je danas ponovo ugrožena i pokušava da se liši onog svoga najdubljeg smisla pretvaranjem u džamiju što je bezumlje, poručio je danas tokom Svete liturgije povodom Aja Sofije mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

  „Ali Sveta Sofija postaje nerazoriva i neuništiva. Eno je Sveta Sofija i u Kijevu, majka crkva svih ruskih crkava, jer ruski narod i slovenski narodi su kroz Svetu Sofiju primili vjeru u Hrista Bogočovjeka i premudrost Božju. Kada su izaslanici knjaza kijevskoga bili u Carigradu tragajući za pravom vjerom, onda su bili u Svetoj Sofiji i čuli su čudesne pjesme i melodije, i kada su se vratili, kazali su knjazu kijevskom da tamo treba u Svetu Sofiju da ide i preko nje da se krsti, kao što je i sveti Vladimir ravnoapostolski i sverusijski krstio svoj narod u Dnjepru. I taj narod je blagodareći Svetoj Sofiji postao Božji narod i Hristov narod, koji je noseći krst postradao naročito u 20. vijeku kao što su postradali i svi naročito slovenski pravoslavni narodi za Hrista Gospoda i Premudrost Božju”, kazao je mitropolit Amfilohije.

  On je naglasio da je dobro je što ovu službu praznujemo u hramu Hristovg vaskrsenja koji su osveštali pravoslavni patrijarsi na čelu sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, sa našim patrijarhom Pavlom, i moskovskim patrijarhom Aleksijem.

  „Evo ih tu, naslikani su među priložnicima i ktitorima ovoga svetoga hrama zajedno sa Kristiforom, atinskim arhieiskopom koji je priložio ikonostas“, podsjetio je vladika.

  On je kazao i da je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici sam po sebi postao izdanak premudrosti Božje i po svom istorijskom značaju, ali i za budućnost, jer su dvojica patrijaraha - carigradski i moskovski ovdje zasadili dvije masline u znak mira i ljubavi, i pustili goluba koji je poletio i osveštao ovaj sveti hram.

  „Te dvije masline još malo pa će da donesu ploda, pa bih ja poslao sa tih maslina, kada rode, poziv i carigradskom i moskovskom patrijarhu da se ponovo sastanu ovdje gdje su se poslednji put sastali i zajedno služili liturgiju“, kazao je Amfilohije.

  „Molimo se Gospodu da raspetu Svetu Sofiju koje je raspeta od 1453. godine, da je ponovo vrati da bude svjedočanstvo njega raspetoga vaskrsloga i Duha svetoga životvornoga koga je Gospod poslao u svijet da nas uputi u svaku istinu. Da se ponovo ovdje sastanu carigradski i moskovski patrijarh, da se zagrle i poljube, i time posvedoče da su zaista svjedoci premudrosti Božje. Molimo se Gospodu da sačuva Svetu Sofiju i kroz nju sve pravoslavne i da ih obnavlja neprekidno Božjom premudrošću“, kazao je mitropolit Amfilohije.

  Podsjetimo, povodom današnje promjene hrišćanskog identiteta i namjene Velike crkve Premudrosti Božje u Carigradu, majke svih naših crkava, u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske održava se Sveta liturgija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aja Sofija, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga