17:36 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3040
  Pratite nas

  Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF), odlučio je danas crnogorski parlament.

  Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše telo za političke odluke u NATO savezu – Severnoatlantski savet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, prenosi "IN4S".

  Tu odluku, koju je predložio Savet za obranu i bezbednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

  Severnoatlantski saveza za brzo reagovanje je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

  Te snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.

  Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju tih snaga donosi Severnoatlantski savet, konsenzusom članica Saveta.

  Operativno komandovanje Severnoatlantskim savezom za brzo reagovanje se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

  „U slučaju da Severnoatlantski savet donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici Vojske Crne Gore će, u skladu sa Odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje", navodi se u obrazloženju

  Navodi se da će upućivanjem pripadnika Vojske Crne Gore u Severnoatlantski saveza za brzo reagovanje, Crna Gora aktivno doprineti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a time direktnom unapređenju bezbednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

  „Doslednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu”, kaže se u obrazloženju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vojska Crne Gore
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga