06:55 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  12310
  Pratite nas

  U medijima je isplivala informacija da Francuska ozbiljno računa na hrvatski tender nabavke borbenih aviona.

  Jutarnji list piše kako su proteklih meseci u Ministarstvo obrane Hrvatske dolazile mnoge delegacije na razgovore o svojim ponudama, a posebno su aktivni bili Francuzi.

  Prema njihovim medijima, predstavnici francuske Glavne uprave za naoružanje (Direction générale de l’armement – DGA) u izveštaju parlamentarnoj komisiji navode da je Hrvatska jedna od „perspektiva“ za polovne avione „rafale“ koji bi bili „preuzeti iz francuske vojske“, javlja Jutarnji.

  O kakvim se zapravo avionima radi i je li uopšte realno za očekivati da se ovaj posao ostvari, otkriva Igor Tabak, analitičar portala Obris, prenose Nezavisne.

  „Francuski ’rafal‘ je izuzetno kvalitetan višenamenski borbeni avion, isproban u borbi, izvezen u nekoliko država i to nije sporno. Ono što je problematično za Hrvatsku je činjenica da se radi o velikom naprednom dvomotorcu koji koristi relativno mali broj država i koji je dosad bio vrlo skup. I to ne samo nabavno skup nego eksploatacijski skup. Njegovo održavanje, punjenje gorivom... To je veliki dvomotorni lovac koji je razvijan i usporediv s ’erbasovim jurofajterom‘“, kaže Tabak.

  Smatra da budžet nije spreman za ovakvu investiciju.

  „U situaciji kad je Hrvatska gledala prastare manje jednomotorce, pričalo se da su nam novi jednomotorci nedostižni. A gledati makar i korištene dvomotorce, da ne govorim o novima, to je optimizam koji ima vrlo malo veze s hrvatskim obrambenim i opštedržavnim budžetom“, kaže Tabak…

  Navodi kako je Francuska jedna od retkih država na kontinentu sa zaokruženom vojnom industrijom, ali je trenutno u krizi.

  „Ne sumnjam da će Hrvatskoj nešto biti nuđeno, ali tek primanjem prave ponude možemo ozbiljno reći što nam se nudi i po kojoj ceni. Do trenutka zaključenja prikupljanja ponuda, do okončanja posla, ne znamo ništa o mogućim ponuđačima, cenama, opsezima paketa za nove ili rabljene avione. Pitanje je ko će nam zapravo odgovoriti. I naravno onda dolazimo do budžetskog aspekta koji nije bajan“, kaže Tabak.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  rafali, naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga