05:28 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2350
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-promorski Amfilohije poručio je povodom predstojećih izbora u Crnoj Gori da Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik i da crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mesto.

  Prema rečima mitropolita Amfilohija, „Crkva može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na veru i Crkvu, kao i da takvu političku sreću i politički napredak ne poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi veroispovesti i koji poistovećuju sebe i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom“.

  Amfilohije je u intervjuu za podgorički Dan rekao da ime Crkve ne znači ono što ljudi iz crnogorske vlasti prikazuju narodu.

  „Oni nas prikazuju kao da smo mi neka srpska nacionalna organizacija ili. što je još veća laž, da smo ispostava neke druge države, da smo strani, okupatorski faktor itd. To su najgnusnije laži i to je nejbezočnije izvrtanje istine“, istakao je Amfilohije.

  On je ukazao da Mitropolija crnogorsko-primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pravoslavnoj crkvi uopšte, ali da se zove „crnogorskom“, kao i za vreme Kraljevine Crne Gore.

  Kako je dodao, „ime SPC odnosi se na neki tok njene istorije, na većinski narod koji joj pripada, na bogoslužbeni jezik koji se u njoj služi, ali to nikako ne znači da se radi o Crkvi samo Srba“.

  „Ili, ako hoćete da to kažem i na drugi način: ako ime SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda, tako ni ime eparhije čiji sam mitropolit, Mitropolije crnogorsko-primorske, nikako ne znači da su njeni vernici (pa i građani teritorije koju ona obuhvata) samo i jedino nacionalni Crnogorci“, rekao je Amfilohije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  izbori u Crnoj Gori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga