13:45 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 3367
  Pratite nas

  Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije 2017. godine predstavljalo je grešku za Sofiju, jer se time odrekla svoje prošlosti i prihvatila da joj susedi menjaju istoriju, smatra bugarski novinar i ekspert Velizar Enčev.

  Enčev je skrenuo pažnju na to da je Bugarska praktično priznala makedonski jezik, iako u sporazumu stoji formulacija „zvanični jezik Makedonije“.

  „Potpisivanjem sporazuma 1. avgusta 2017. godine vlada stranaka GERB i OP priznala je 'makedonski jezik' napisan na srpskoj pisaćoj mašini. Međutim, koreni problema su duboko zakopani još 1999. godine, kada su zemlje potpisale Deklaraciju o dobrosusedstvu i saradnji, u kojoj je Bugarska priznala makedonski jezik kao zvanični“, rekao je Enčev, prenosi portal „Epicentar“.

  On ističe da je kasnije potpisivanje Prespanskog sporazuma takođe dalo osnova Makedoniji za teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj.

  „Dogodilo se najgore. Ne pitajući Sofiju za mišljenje, Skoplje i Atina su se ćutke dogovorili o novom imenu ’Republika Severna Makedonija‘. Tako su pomoću Grčke ozakonjene pretenzije Skoplja na Pirinski kraj“, kaže voditelj.

  Prema rečima Enčeva, „na treću godišnjicu bi trebalo priznati da je učinjena glupost — Sporazum o prijateljstvu sa Makedonijom, potpisan 1. avgusta 2017. godine, predstavlja presedan u međunarodnom pravu“.

  „Zahvaljujući takvom sporazumu ušli smo u istoriju diplomatije kao zemlja koja prvo potpisuje sporazum koji joj ne odgovara, a zatim započinje pregovore o njegovom sadržaju“, zaključuje on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o prijateljstvu i saradnji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga