18:35 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4061
  Pratite nas

  Kako se bliži dan izbora u Crnoj Gori, tako se proširuje i miješanje zainteresovanih faktora u naš izborni proces, a kako poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore, ovoga puta se u taj posao javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko svoga predsjednika za spoljne veze crkve, mitropolita(volokolamskog) Ilarion.

  Kako je saopšteno iz MVP-a, crnogorski ambasador u Moskvi pokušao je da ga „lično ubijedi u valjanost našeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

  „Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji je samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa predmetnim Zakonom, kao što su, uostalom, to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim vjerskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima. To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije, kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primjenjuju za njihovo ostvarivanje“,navedeno je u saopštenju MVP.

  Iz MVP-a poručuju da u stavovima mitropolita Ilariona „ima mnogo više politike, nego li duhovnosti“.

  „Nijesu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi. Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi u kojoj građani pravoslavne vjeroispovijesti čine ogromnu većinu toliko je aspurdna, da je ne vrijedi ni komentarisati. Meta ovakvih izjava uvijek ostaje jedna te ista - nastojanje da se promjenom odnosa političkih snaga u našoj zemlji stane na kraj vanjskopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija“, navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, izbori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga