20:36 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Srpski nacionalni savet Crne Gore organizovao je u Gornjem manastiru Ostrog, na godišnjicu akcije „Oluja“, pomen za hiljade nevino stradalih žrtava sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

  Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović naveo je da je ta organizacija zbog novonastale situacije u regionu i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obeleži taj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba iz Krajine.

  „Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovde pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovde obeležimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i verujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovde okupljati da uvek pomenemo i setimo se ovih mučenika“, naveo je Vuksanović.

  Istakao je i da su danas tu da kažu da je Crna Gora bila srpska država i da je još uvek i država srpskog naroda.

  „Za nas Srbi, ma gde živeli na zemaljskom šaru, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod“, poručio je Vuksanović.

  Pomen postradalim Srbima iz Krajine služio je jeromonah Vladimir Palibrk koji je kazao da je progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije, ali da ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja.

  „Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovek je bližnji“, naveo je jeromonah Palibrk.

  Pomen je održan uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija uz poštovanje svih propisanih mera Nacionalnog koordinacionog tela, saopštio je Srpski nacionalni savet Crne Gore.

  Pomenu su prisustvovali i ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pomen, manastir Ostrog, Akcija Oluja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga