17:18 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  129173
  Pratite nas

  Lider bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsednik Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da ne veruje da će se „među Srbima“ naći lider koji će potpisati nezavisnost Kosova, i ocenio da će se, ako se to ipak desi, „otvoriti apetiti prema BiH i da će se tražiti kompenzacija za Srbe i Srbiju“.

  Izetbegović je u intervjuu za Radio Sarajevo rekao da Beograd i Republika Srpska treba da se „ostave aspiracija da delovima BiH bude kompenzovan eventualni dogovor o Kosovu i Metohiji“.

  On je ponovio optužbe da je i na KiM i u Bosni i Hercegovini srpska strana i srpska vojska počinila zločine i etnička čišćenja. Prema njegovoj oceni, srpska strana je u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom dobila i previše.

  „Sve preko toga bi neumitno vodilo u nove konflikte i scenario koji sigurno ne treba nikome, naročito ne bosanskim Srbima. Genocid ne može i neće biti nagrađen nezavisnošću“", rekao je Izetbegović.

  On je dodao da Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH žive zajedno vekovima i da im realno ne mogu biti bliži ljudi sa one strane granice, koje i ne poznaju.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga