16:14 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1714
  Pratite nas

  Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić izjavio je da veruje da će ležaljke i suncobrani postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika, jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.

  Saramandić je rekao da je, kada je čuo da su postavljene ležaljke, otišao na ostrvo, fotografisao i da je upućen dopis ambasadi i konzulatu Srbije na Krfu, kao i gradonačelnici Krfa Meropi Idreo.

  „Ne želim da se stvori pogrešna slika. Naprotiv. Za 20 godina koliko sam ovde, svih 10 spomenika posvećenih srpskim vojnicima su u dobrom stanju i nikada nijedan nije oštećen. Grci to doživljavaju kao deo sopstvene istorije“, rekao je Tanjugu Saramandić.

  Podsetimo, grčki mediji su objavili da su odlukom opštinskih vlasti na ostrvu Vido pre tri dana postavljene besplatne ležaljke i suncobrani za turiste.

  Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

  Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u „Plavoj grobnici“.

  Tagovi:
  Grčka, Srbija, Krf, ostrvo Vido
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga