16:20 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2864
  Pratite nas

  Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio danas je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

  Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i ispisano na engleskom jeziku „police“.

  Danas je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

  „Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku. Saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja, jedinici za specijalna zaduženja“, naveo je Nuhiu.

  Makedonski MUP nakon objave Nuhiua o uvođenju dvojezičnih uniformi za policiju saopštilo je da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

  „U Zakonu za korišćenje jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima služben jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilsko pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik) takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom“, navodi se u saopštenju MUP-a.

  U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravlja u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto od građana govore službeni jezik različit od makedonsko jezika, napisani su na makedonskom jeziku i njegovog ćirilskog pisma, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije i njegovog pisma.
  Tagovi:
  policija, albanski jezik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga