18:34 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1622
  Pratite nas

  Ruska nacionalna avio-kompanija „Aeroflot“ objavila je danas da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.

  Ti letovi inače, obustavljeni su još od sredine marta kada je Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore (NKT) uvelo privremenu zabranu obavljanja redovnog avio-saobraćaja na crnogorskim aerodromima.

  Avio-saobraćaj sa Rusijom ni nakon otvaranja aerodroma u Tivtu i Podgorici krajem maja, nije obnovljen do danas, čak ni nakon što je nedavno NKT ponovno stavilo Rusiju na spisak zemalja čiji državljani mogu ući u Crnu Goru bez zadržavanja u karantinu.

  Odluka „Aeroflota“ da otkaže kompletan ranije planirani saobraćaj iz Moskve za Tivat za ovu godinu, danas je došla kao dodatni „hladan tuš“ na nade crnogorskih turističkih poslenika da bi se u avgustu, septembru i oktobru, zahvaljujući Rusima, ipak moglo nešto spasiti od ovogodišnje inače, katastrofalno loše turističke sezone.

  Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ iz krugova bliskih menadžmentu Aerodroma Crne Gore, ruske avio-kompanije su im ovih dana nagovijestile da zbog toga što im to ne dozvoljava Vlada u Moskvi, nijedna od njih u dogledno vrijeme uopšte neće letjeti za Crnu Goru.

  Sa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, „Montenegro Erlajnsu“ ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Peterburg, ali ni takav epilog ne predstavlja gotovo nikakvo riješenje za crnogorsku turističku privredu kojom je tržište Rusije daleko najveće po broju klijenata, a Rusi su u Crnu Goru do sada gotovo isključivo dolazili avionom.

  Aerodrom Šeremetjevo u Moskvi
  © Sputnik / Ruslan Krivobok
  Sa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, „Montenegro Erlajnesu“ ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Peterburg.

  Aeroflot“ je inače, uz „Montenegro Erlajns“ bio jedini tzv. legacy carrier (nacionalni avio-prevoznik) koji je za Tivat letio tokom čitave godine, a ta kompanija je po broju prevezenih putnika i operacija njenih aviona na ovdašnjim aerodromima, bila i jedan od glavnih poslovnih partnera Aerodroma Crne Gore: Iz ruske nacionalne avio-kompanije juče su zvanično najavili da će se na liniju iz Moskve za Tivat vratiti tek početkom naredne IATA sezone krajem marta naredne godine.

  Ipak, za sada je neizvjesno da li će i tada „Aeroflotovi“ avioni ponovno slijetati u Tivat, jer ta kompanija u sklopu svog obimnog programa prestrukturiranja zbog krize izazvane virusom korona, namjerava da se fokusira na premijum dugolinijsko tržište, dok će dio svojih srednje dugih linija i flote koja se na njima koristi, prepustiti svojim podružnicama „Rossiya Airlines“ i loukosteru „Pobeda“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aeroflot
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga