13:39 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  72935
  Pratite nas

  Pošto je „pala“ crvena Interpolova poternica koju su crnogorske vlasti raspisale za predsednikom „Atlas grupe“ Duškom Kneževićem, jer je ocenjeno da je ona politički motivisana, Interpol je ukinuo još dve poternice.

  Kako je potvrđeno televiziji „A1“, poternice su ukinute za Arona Šaviva i Džozefa Asada, koje je glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić povezivao sa pokušajem terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

  Obojicu je sa Interpolovih poternica „skinuo“ isti advokatski tim na čelu sa advokatom Tobijem Kedmenom, koji je dokazao da je zahtev za hapšenjem Duška Kneževića politički motivisan.

  Kedmen je u izjavi za „A1“ TV upozorio da je zbog niza ovih slučajeva moguće da Interpol prestane da prima dalje zahteve od strane Crne Gore i zatvori svoja vrata toj saradnji, jer su zabrinuti da je čitav sistem crnogorskog pravosuđa i tužilaštva korumpiran.

  „Ja sam zastupao obojicu, Džozefa Asada i Arona Šaviva, koji su bili optuženi za takozvani ’državni udar‘ 2016. godine. Kažemo takozvani, jer se u krugovima svetskih stručnjaka za ljudska prava tom slučaju ne daje nikakav legitimitet, budući da je u pitanju politički manevar Đukanovićeve vlade. Ja sam zastupao obojicu, jer su bili u središtu krivične istrage koja se ticala ’državnog udara‘“, rekao je Kedmen.

  Kedmen je dodao da je Asad odbio da dâ lažnu izjavu državnom tužiocu u vezi sa ovim slučajem, što je rezultiralo raspisivanjem crvene Interpolove poternice za njim.

  „Mi smo uspeli da obojicu skinemo sa Interpolovih poternica, jer su obe bile politički motivisane i u oba slučaja se radilo o zloupotrebi procesnih ovlašćenja“, rekao je Kedmen, dodajući da je Asad bio uhapšen u UAE, ali je sudija zahtev za izručenje odbio sa obrazloženjem da se radi o politički motivisanom procesu koji nema nijedan validan dokaz.

  Tagovi:
  poternice, Interpol, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga