14:52 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1761
  Pratite nas

  Opozicione koalicije u Crnoj Gori u konačnim rezultatima izbora, imaju tri mandata prednosti u odnosu na DPS, dok SDP koja nastupa samostalno, prema istraživanju agencije „Intelligent Communications“ ima dva mandata.

  Istraživanje je sprovedeno u periodu 5. do 11. avgusta, nakon predaje izbornih listi a njime su obuhvaćena 1.004 ispitanika raznorodnih struktura, te je, kako se navodi u obrazloženju, uzorak reprezentativan.

  Po snazi, iza DPS-a, slede koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena, Radnička partija, prenosi „Borba“.

  “Po svemu sudeći oni su postigli sinergetski efekat, pa bi ovom političkom savezu podršku pružilo 25,9 odsto. Ova koalicija dodatno je osnažila pozicije DF-a, dajući mu lidersku poziciju u njoj, ali i bez sumnje pružila mogućnost da politički prežive oni koji teško da bi mogli doći do mandata samostalnim nastupom“, navodi se u obrazloženju istraživanja.

  Slična situacija je i sa koalicijom „Mir je naša nacija“ koju čine Demokratska Crna Gora, Demos, PiR, Nova Ljevica. Naime, za ovu koaliciju bi glasalo 15,5 odsto ispitanika.

  URA bi ostvarila podršku od 7,5 odsto, mada njeno biračko telo pokazuje izrazito čudna, da ne kažemo „lutajuća“ svojstva.

  „Svakako, u prilog su im išla umerena, ali vidna koketiranja SDP-a prema DPS-u, s akcentom na izjavama nekih funkcionera ove partije da su spremni na koaliciju sa DPS-om. Ne treba podsećati da oni dele ideološki isto biračko telo, procrnogorsko, građansko, ali opoziciono. Upravo ovo može SDP koštati parlamentarnog statusa, koji je trenutno sa rejtingom od 3,1 odsto imaju”, navodi se u obrazloženju istraživanja.

  Za Bošnjačku stranku bi, prema istraživanju glasalo 5,4 odsto ispitanika, odnosno osvojili bi 4 poslanička mesta u Skupštini Crne Gore, dok SD-u po ovom istraživanju sa 2,6 odsto ne bi prošao cenzus.

  Takođe, prema ovom istraživanju HGI, koji ima 0.3 odsto, osvaja jedan mandat (po Zakonu je neophodno 0.35%). Kako postoje dve hrvatske izborne liste, koje mogu podeliti glasove, čime bi Hrvatska nacionalna zajednica ostala bez mandata. U tom slučaju, na ove rezultate istraživanja opozicija bi povećala svoj rezultat za taj jedan mandat.

  Po istraživanju javnog mnjenja Albanske koalicije (njih dve) u zbiru su osvojile 4.4 odsto.

  „Međutim, u obračunu mandata nije moguće ukalkulisati više od 3 osto, razlog tome leži u zakonskom ograničenju, Albanske koalicije osvojiće 2 mandata. Da su Albanske političke partije napravile jednu listu očigledno da bi na izborima mogle računati na minimum 3, ako ne i 4, mandata“, piše u obrazloženju.

  Kako navode, Albanske i Hrvatske političke partije su napravile grešku time što nisu išle u okviru jednog subjekta nacionalnog predznaka koji bi predstavljao svaku od njih, što njihove glasove može odneti upravo onima koje smatraju najvećim oponentima.

  Za konačne rezultate bitan je stepen izlaznosti koji će se ostvariti 30. avgusta. U ovom istraživanju on je iznosio 66.9 odsto, zaključuje se u istraživanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  istraživanje javnog mnjenja, izbori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga