07:43 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 42
  Pratite nas

  Procenat ljudi koji podržavaju antivladine proteste u Bugarskoj i dalje je visok. Podaci Centra za politička i sociološka istraživanja „Galup internešenal“ pokazuju da je 62 odsto učesnika ankete odgovorilo potvrdno, 23,7 odsto ne podržava demonstracije, a ostali su neopredeljeni. Istovremeno, polovina građana podržava prevremene parlamentarne izbore.

  Organizatori ankete primećuju da se u poređenju sa istraživanjem s kraja jula, broj onih koji se zalažu za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora povećao ─ tada je predlog podržalo 42 odsto učesnika, a sada 50 odsto.

  Najniži stepen poverenja u poslednjih nekoliko godina iskazan je bugarskom premijeru Bojku Borisovu – 20 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje kada je reč o poverenju prema premijeru, dok je 68 odsto potvrdilo da nema poverenja u Borisova. Nizak stepen poverenja među ispitanicima je i prema liderki opozicije u parlamentu ─ predsednici Bugarske socijalističke partije Korneliji Ninovoj – 17 odsto.

  Poverenje prema predsedniku Bugarske Rumenu Radevu je i dalje na visokom nivou – 47 odsto ispitanika ima poverenje u šefa države. Istovremeno, sociolozi ističu da je i njegova reputacija ugrožena poslednjih dana – ranije je procenat poverenja prema predsedniku iznosio oko 55 odsto ispitanika.

  „U sukobu Borisov-Radev potencijalna opasnost javno preti popularnosti obeju strana, iako je položaj Borisova, naravno, nepovoljniji“, navedeno je u istraživanju.

  U anketiranju je učestvovalo 811 Bugara u periodu od 30. jula do 7. avgusta –  pre nego što je premijer predložio da se unesu izmene u aktuelni Ustav.

  Ranije je saopšteno da skoro 40 odsto učesnika (39,3) sociološkog istraživanja u Bugarskoj smatra da bi najbolji izlaz iz trenutne krize bio da vlada podnese ostavku i da budu održani prevremeni parlamentarni izbori. Ispitanici su tada najbolje ocenili rad bugarskog predsednika Rumena Radeva, dok je rad bugarskog premijera Bojka Borisova ocenjen duplo lošije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  anketa, prevremeni izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga