12:26 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 501
  Pratite nas

  Ako je ovo telo, sada već izvesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se poslednjih sedmica odvijaju, onda adresa nisu institucije Srpske Pravoslavne Crkve, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Povodom ocena Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) da okupljanja u organizaciji SPC ugrožavaju javno zdravlje i predstavljaju najveći rizik po ponovnu eskalaciju infekcije, kao i da Crkva snosi direktnu odgovornost za zdravlje i živote svih građana Crne Gore i stranaca koji borave u njoj, reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske prenosimo u celini.

  „Svojim današnjim neopravdanim i bezobzirnim napadom na Crkvu, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je dokrajčilo i posljednje ostatke svog ugleda.

  Mitropolija crnogorsko-primorska, kao i ostale pravoslavne eparhije u Crnoj Gori su svoje, inače mnogobrojne aktivnosti (kako po raznovrsnosti, tako i po broju ljudi koje okupljaju), svele ispod svakog minimuma.

  Ako je ovo tijelo, sada već izvjesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se posljednjih sedmica odvijaju, kao odbljesak i svojevrstan nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi vjeroispovijesti, onda adresa nijesu institucije Srpske Pravoslavne Crkve.

  Dame i gospodo, potpisnici posljednjeg beskrupuloznog i bespotrebnog ataka na Crkvu Božiju, otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam – nego puna istina. Kad je Crkva bila organizator to se uvijek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno (gdje bi nam bio kraj da su u svemu tako prilježni), procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta.

  Dakle, kad crkvena tijela nešto organizuju – to je poznato čitavoj javnosti. S obzirom da ovdje to nije slučaj, možemo samo reći da ste obmanuli javnost izrekavši tu neistinu.“, zaključuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Mitropolija crnogorsko-primorska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga