07:44 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  51285
  Pratite nas

  Zoran Zaev, lider SDSM i mandatar, uspeo je da postigne kompromis sa albanskom strankom DUI o formiranju nove vlade Severne Makedonije. Prema tom dogovoru, DUI će odustati od mesta premijera, koje pripada Zaevu, a zauzvrat će dobiti ministarstva policije, spoljne politike i admnistracije.

  Branko Đorđevski politikolog iz Skoplja smatra da je dobro što su postigli ovakav dogovor i što je izbegnuta situacija da se uvede novo pravilo i institucija takozvanog rotirajućeg premijera po nacionalnom ključu.

  Novi sastav vlade – izbegnuta federalizacija

  „Da nije bilo dogovora, moglo bi da dođe do drastične promene političkog sistema u Makedoniji. Uveli bi se novi etnički kriterijumi u izvršavanju državnih funkcija i to bi bio još jedan korak prema putu etnizacije države, da ne kažem federalizacije“, kaže naš sagovornik.

  Vlada će imati podršku samo 62 poslanika što je malo, odnosno, čini je prilično slabom i zbog toga će se možda teže usvajati neki zakoni u parlamentu. Po mišljenju našeg sagovornika, Albanci nisu profitirali sa ministartsvima koje su dobli.

  „Resor spoljnih poslova za Albance jeste vid popuštanja, ali ove godine i ne vidim neke spoljnopolitičke izazove. Dogovori sa Grčkom  i Bugarskom su potpisani, zemlja je ušla u NATO, ostao je početak pregovaranja sa EU koji će ionako biti dug,“ smatra Đorđevski.

  Ne zna se ko vodi parlament

  On kaže i da se još ne zna da li će parlament voditi Albanac ili Makedonac, kao i da li će Zaev dobiti zamenika iz albanskih redova.

  Lider SDSM Zoran Zaev u četvrtak 13. avgusta dobio je mandat za formiranje nove vlade u ime stranke koja je dobila najviše madata na varednim parmentarnim izborima.

  Na tim izborima koji su održani 15. jula, koalicija SDSM „Možemo“ osvojila je 46 madata, a VMRO-DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta. Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Levica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika. DUI je tokom kampanje samostalno nastupao i tražio bezuslovno da dobije mesto premijera.

  Tagovi:
  premijer, Albanci, dogovor, vlada, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga