15:50 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  190
  Pratite nas

  Osnovno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je formiralo predmet povodom objavljenog snimka, na kome aktivistkinja vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Dušica Vulić razgovara sa ženskom osobom o napredovanju u Vojsci Crne Gore, navodeći kako joj je za to potrebno pozitivno mišljenje mesnog odbora te stranke.

  Snimak je objavljen juče, a iz Tužilaštva za „Vijesti“ je rečeno da je predmet u fazi istrage.

  Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, kazala je da ta agencija, kao i za sva zapošljavanja tokom izborne kampanje, prikupiti dokumentaciju i procesuirati ukoliko bude sumnji u nezakonitosti.

  Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović konstatuje da je snimak iz mesnog odbora DPS samo potvrda trodecenijskog funkcionisanja sistema koji je uspostavila ta partija.

  „Tražili su proveru vašu, oni stalno traže partijsku proveru. Nisi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča. Tebe moj teren ne prepoznaje, razumeš li“, poručila je Vulić sagovornici u objavljenom snimljenom telefonskom razgovoru.

  Prepoznavanje na terenu, tačnije u mesnom odboru DPS, u podgoričkom naselju Zagorič, prema juče objavljenom snimku, put je do napredovanja u Vojsci Crne Gore.

  Ovaj snimak, na kome Dušica Vulić, inače članica podgoričkog odbora DPS, razgovara sa kandidatkinjom za službu u Vojsci Crne Gore i u ovoj predizbornoj kampanji otvorio je staro pitanje - kupuju li se zapošljavanjem glasovi za DPS, navodi podgorički dnevnik.

  U ASK kažu da će u ovom, kao i u slučaju svih zapošljavanja tokom izborne kampanje prikupiti potrebnu dokumentaciju.

  „Što se tiče samog snimka, više će to biti nadležnost Tužilaštva nego Agencije, a svakako Agencija će pratiti i nadležnim organima dostaviti svaku prijavu za koju bude smatrala da se radi o krivičnom delu“, kazala je direktorka ASK.

  Iz Osnovnog tužilaštva je saopšteno da da je formiran predmet u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog događaja.

  I iz Vrhovnog državnog tužilaštva, uveravaju da prate sva dešavanja u Crnoj Gori povodom predstojećih izbora, te da nadležna tužilaštva proveravaju informacije koje se objavljuju u medijima.

  Direktorka CIN CG, Milka Tadić Mijović, pita - koga više iznenađuju snimci i spiskovi o političkoj podobnosti, odnosno pripadnosti DPS prilikom zapošljavanja, kada je, tokom protekle tri decenije uspostavljen, kako kaže, korumpirani, klijentelistički sistem.

  „Nije vaše znanje, nisu vaše sposobnosti, nije to zato što ste vi jako vredni, nije to uslov vašeg napredovanja, nego je uslov vašeg napredovanja lojalnost jednoj potrošenoj političkoj eliti, koja je od ove zemlje napravila jedno pusto polje, eliti koja ne može da se suoči ni sa jednim suštinskim problemom, nego misli pre svega na svoj interes. I zašto nas uopšte iznenađuju, nakon (slučaja) ‘Snimka’, nakon toliko izbora koji su upitni“, rekla je Mijović.

  A i u čuvenom „Snimku“ sa sednica Saveta DPS, uoči parlamentarnih izbora 2012., podseća se, pominju se mesni odbori.

  Na njihovu važnost ukazao je tadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić.

  On je rekao kako je Zavod, pripremajući se za izbore, pokrenuo par projekata, kroz koje će nastojati da zaposle pre svega članove DPS.

  „Jedan zaposleni to su četiri glasa. Ako uspemo da zaposlimo našeg čoveka, smanjili smo njima jedan glas, a povećali nama. Ko je taj jedan zaposleni, to je čovek o kome je g. Đukanović pričao na početku svog izlaganja, koji dolazi kod nas i traži određenu vrstu pomoći u naše institucije, naša ministarstva, kod naših predsednika mesnih odbora, gradonačelnika. Ajmo tome čoveku da pomognemo da se zaposli i imaćemo efekat ova četiri glasa za DPS“, čuje se kako kaže Jelić na snimku objavljenom u februaru 2013.

  Zoran Jelić u međuvremenu je postao član Senata Državne revizorske institucije, a i ostali glavni akteri afere „Snimak“ ostali su na visokim državnim funkcijama, podseća podgorički dnevnik.

  Dodaju da su u susret predstojećim izborima, i posmatrači međunarodne posmatračke misije ENEMO ukazali su ove sedmice na pritiske na zaposlene u javnom sektoru.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vojska Crne Gore, korupcija, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga