07:18 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1460
  Pratite nas

  Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će uskoro biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva RS na kojem će biti reči o dokumentu u kojem se ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

  „U suštini to je dokument koji pokazuje stvarno stanje kada je reč o BiH. Zbog pravnih i međunarodno-pravnih obaveza koje ima Srbija smatramo da ona treba da bude informisana o tome kakvo je stanje, na koji način je kršen Dejtonski sporazum, kako smo dolazili do nedejtonskih ili antidejtonskih rešenja, na koji način su blokirane mnoge stvari koje su mogle da budu adekvatne, korisne i efikasne za sve ovde da smo se pridržavali onog što jeste slovo Ustava“, rekla je Cvijanovićeva.

  Prema njenim rečima, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske, posmatrajući svu situaciju u kontekstu značajnog ili strateški važnog, prioritetnog nacionalnog pitanja. Ona ističe da u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju jeste i Republika Srpska, a ne samo Kosovo.

  „I ako negde postoje određena rešenja koja se gledaju u paketu onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu“, naglasila je Cvijanovićeva, prenosi portal „Kliks“.

  Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz Republike Srpske dostavili dokumente u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

  Dodik je rekao da su na taj način želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima Republike Srpske i Kosova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga