23:52 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 541
  Pratite nas

  Srpski pokret „Njegoš“ saopštio je da se na parlamentarnim izborima, koji se održavaju u nedelju 30. avgusta u Crnoj Gori, ne glasa za partijske liste, ni za partijske lidere, nego za ime svog naroda, njegovu autentičnu istoriju, kulturu, jezik, pismo i veru.

  „U poslednjih 20 godina, Crna Gora izložena je organizovanoj kompromitaciji, razaranju i obesmišljavanju njenog istorijskog smisla, ne od stranog okupatora, nego od njene vlasti. Osnovni konstituenti identiteta istorijske Crne Gore — srpski jezik, pismo, vjera, u duhu savremene crnogorske državne ideologije, označeni su kao krivci koji su ometali Crnu Goru u njenom slobodnom i samostalnom razvoju. Time je označen i srpski narod kao krivac, iako je istorijska Crna Gora nastala na srpskom imenu, jeziku i veri pravoslavnoj“, navedeno je u saopštenju tog pokreta.

  Na predstojećim izborima, dodaje se, vreme je za svenarodni izborni ustanak, u kojem će se mirnim putem, u skladu sa građanskom slobodom i ličnom odlukom birača, smeniti aktuelni režim, koji „deli i razara sopstveni narod pune dve decenije, razarajući njegove istorijske temelje i vekovno ustrojstvo crkve“.

  „Srbi Crnogorci, ili Srbi i Crnogorci, i danas će se prepoznati u Gorskom vijencu i videti da li služe časti i imenu, ili otpadaju od svoje vere i imena. Ko ima Njegoša, kao svog nacionalnog i svetskog genija, taj će znati da brani svoj jezik, kulturu, crkvu, slobodu i u smutnim vremenima. Ako u svetu znaju za Crnu Goru po Njegošu, dužni smo kao narod da pokažemo da čuvamo duhovno, kulturno i civilizacijsko nasleđe svoga naroda sabrano u delu i ličnosti našeg genija i da se ropski ne klanjamo svjetskim silnicima, ni domaćim nenarodnim vladarima, nego samo krstu i smislu i bratskoj ljubavi.“

  Dalje se ističe da će u ponuđenim političkim idejama biti uočeni i oni koji se zalažu za ovakve vrednosti, tj. za modernu, ali ipak njegoševsku Crnu Goru i naglašava: „Glasanje za njih, dobar je glas i sopstvenom narodu!“.

  Tagovi:
  saopštenje, izbori u Crnoj Gori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga