05:50 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1076
  Pratite nas

  U prvih nekoliko sati glasanja na izborima u Crnoj Gori prijavljeno je niz nepravilnosti, a više glasačkih listića je poništeno.

  Zabeleženi su razni propusti, od fotografisanja glasačkih listića do glasnog izgovaranja imena birača, a bilo je problema i sa uređajima za očitavanje dokumenata.

  Iz izbornog štaba opozicione koalicije „Mir je naša nacija“ u Kolašinu tvrde da „aktivista DPS-a na deset metara od biračkog mesta broj dva popisuje građane koji izlaze na glasanje“, objavile su „Vijesti“.

  Muž glasao za ženu, član biračkog odbora prozivao glasače

  Na jednom od biračkih mesta u Baru muž je ušao u kabinu sa suprugom i zaokružio listić umesto nje, zbog čega je proglašen nevažećim.

  U Sutomoru, član biračkog odbora naglas je izgovarao imena birača, a biračko mesto nije otvoreno na vreme jer niko nije znao da startuje aparat za glasanje.

  Registrovano je i da je na drugom glasačkom mestu u Sutomoru član biračkog odbora preklopio birački listić umesto birača.

  Kako je objavio Centar za monitoring i istraživanja (CeMI), čiji posmatrači nadgledaju izborni postupak, na biračkom mestu u opštini Tuzi, u mesnoj zajednici Vranj, glasanje nije počelo na vreme jer niko od članova odbora nije umeo da pokrene aparat za glasanje i nije znao kako se koristi token.

  Predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović izjavio je da su na jednom biračkom mestu u Tuzima pogrešnim pečatom pečatirani glasački listići. On je dodao da će na biračkom mestu OŠ „Ilino brdo“ u Pljevljima glasanje biti produženo do 21.15 časova jer je biračko mesto otvoreno sa više od sat zakašnjenja.

  Istovremeno, iz CDT-a stižu upozorenja da se na pojedinim glasačkim mestima ne poštuju epidemiološke mere.

  Glasao, pa rekao koga je zaokružio

  Jedan birač u Kotoru glasno je saopštio za koga je glasao nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju, zbog čega je njegov listić poništen.

  Mitropolit Amfilohije glasao na izborima u Crnoj Gori
  © Sputnik / Nikola Bižić

  Predstavnici URA i Demokrata u Nikšiću tvrde da im nije dozvoljeno da idu na glasanje putem pisma, iako imaju napismenu dozvolu Državne izborne komisije.

  CeMI je prijavio da na jednom glasačkom mestu u Podgorici članovi Biračkog odbora koriste mobilne telefone.

  Na biračkom mestu broj 24 u Nikšiću čuvari biračkih kutija koalicije „Za budućnost Crne Gore“ zaustavili su muškarca koji ima prebivalište na Kosovu i Metohiji, a koji je došao da glasa sa ličnom kartom Crne Gore, za šta nema pravo, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić u uključenju za TV Prva.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  nepravilnosti, izbori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga