23:48 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Budući da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, obaveza nam je da još jednom podsetimo celokupnu crnogorsku javnost da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja niti na litije, saopštio je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori.

  Saopštenje prenosimo u celosti:

  Budući da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, obaveza nam je da još jednom podsjetimo cjelokupnu crnogorsku javnost da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja niti na litije.

  Najnovija masovna okupljanja kakva su bila širom Crne Gore su, nažalost, proizvela i nekoliko incidenata, da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne, svejedno je, oni su potpuno nepotrebni i štetni za sve nas. Ovakve vrste okupljanja nose potencijal nasilja svojstvenog prethodnoj vlasti, od koga narod koji je pobjedio treba da bude iscijeljen, pri tome ne smijemo da zaboravimo ni rizik koji i dalje postoji od širenja novog korona virusa.

  Svi ljudi su braća i sestre, jer smo svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega. U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobijedilo i što pobjeđuje.

  Nemojmo da zaboravimo da smo svi, bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost braća i kao takvi građani ove zemlje imamo prava na svoje razlike. Sada kao nikada moramo imati na umu riječi Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: ”Brat je mio, ma koje vjere bio”. Nemamo, međutim, ni kao Hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših. Naprotiv, apostol naroda Pavle veli: “Nosite bremena jedan drugog, i tako ćete ispuniti zakon Hristov.” (Gal. 6, 2)

  Promjena koja se u Crnoj Gori dogodila ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti. Mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put poslije 75 godina. Nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju.

  Zato smatramo da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promjena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promjene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, iscijeliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju.

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

  Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

  Episkop mileševski Atanasije

  Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga