20:35 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1472
  Pratite nas

  Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima jutros su osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima. Pljevaljski imam Samir Kadribašić na svom fejsbuk profili objavio je da je kroz polomljeno staklo ubačena i poruka na kojoj je ispisano „Polećela Crna Ptica Pljevlja biće Srebrenica“.

  Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore. Pljevaljski manastir je posvećen Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, a ko širi mržnju, sebe udaljuje od te Božije ljubavi i blagoslova Božijeg, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

  „Posljednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja“, navodi se u saopštenju.

  „Ne mogu se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti. Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama“, kazao je Amfilohije.

  Mitropolit je podsjetio na skorašnju policijsku efikasnost.

  „Ne zaboravimo da je policija u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo, a sad se suočavamo sa tim da se nasilnički izgredi ne riješavaju ni približno istom efikasnošću“, kazao je Amfilohije.

  On je kazao i da počinioci ovih djela ne čine dobro ni jednom građaninu Crne Gore i da treba da odgovaraju.

  „Ko god da su počinioci ovih nedjela i kakve god da su njihove namjere, svakako nisu dobroželatelji nijednom građaninu Crne Gore i treba da odgovaraju za svoja nepočinstva“.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga