19:22 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  6672
  Pratite nas

  Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izrazio je uverenje da Crna Gora, sa svojim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom – Srbijom, mora da sklopi „sporazum o strateškom partnerstvu“, kojim će se definisati strateški nacionalni interesi dveju država i dogovoriti svi međusobni odnosi, prenosi portal „CdM“.

  Takav sporazum morao bi, kako kaže, da u potpunosti uvaži multietnički karakter države Crne Gore i postignuti dogovor sa manjinskim narodima o njihovoj punoj integraciji u državu Crnu Goru, uz poštovanje najstrožih međunarodnih standarda kojima se štite prava manjina.

  Medojević smatra da stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševekovnih identitetskih sporenja i sukoba između „crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba“ i njihovom iskrenom i istinskom pomirenju.

  „Konsenzus oko članstva Crne Gore u EU i neophodnosti korenitih reformi u cilju ostvarivanja tog cilja je prvi dokaz da je dogovor o budućnosti države u Crnoj Gori moguć. Kroz pregovore o članstvu Crna Gora će morati da se radikalno menja nabolje i da postepeno postaje drugačija, bolja, demokratska i pravna država sa stabilnim institucijama zasnovanim na vladavini prava i sili zakona, a ne zakonu sile. U Crnoj Gori više nikad, niko ne sme biti izvan i iznad zakona“, poručio je Medojević.

  On je naveo da se tek odlaskom Đukanovića sa političke scene stvaraju uslovi za početak dijaloga o novom „Paktu za stabilnost države Crne Gore“, prenosi Tanjug.

  Pismo ministrima: Hvala što ste sprečili državljane Crne Gore da dođu

  Koristim ovu priliku da Vam se srdačno zahvalim na delovanju vaše Vlade u sprečavanju dolaska određenog broja državljana Crne Gore koji decenijama već žive u vašoj zemlji, a koji su ranije dolazili i podržavali režim Mila Đukanovića koji je konačno pao, poručio je Medojević u pismu ministrima unutrašnjih poslova Njemačke Horstu Zehoferu, Švajcarske Alanu Bersetu, Austrije Karlu Nehameru i Luksemburga Tanji Boferding.

  „Zahvaljujući vašim naporima, uspeli smo da u Crnoj Gori, mirnim putem smenimo posljednju komunističku vlast. Sada nas čeka ogroman posao. Nova vlada mora da sprovede ozbiljne reforme kako bi se Crna Gora oporavila. I to neće biti lako. Radujemo se nastavku naše saradnje. Crna Gora ostaje posvećena svom evropskom i ukupnom spoljnopolitičkom kursu“, poručio je Medojević.
  Tagovi:
  Srbija, Nebojša Medojević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga