17:38 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 150
  Pratite nas

  Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, Državna Izborna Komisija (DIK) Crne Gore ima rok od 15 dana da obavi sve uvide, odgovori na sve primjedbe i da u "Službenom listu Crne Gore" objavi konačne rezultate izbora najkasnije 15 dana od dana njihovog održavanja.

  Kako su izbori održani 30. avgusta to znači da DIK mora da objavi konačne rezultate najkasnije 14. septembra. 

  Pozivi za novu skupštinu novim poslanicima se dostavljaju sjutra dan nakon objavljivanja konačnih rezultata a predsjednik Skupštine prethodnog saziva (u ovom slučaju Ivan Brajović) mora sazvati održati novu skupštinu na kojoj se verifikuju mandati najkasnije 5 dana od dostavljanja poziva novim poslanicima. 

  Dakle, nova skupština se mora sazvati najkasnije 6 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora u "Službenom listu Crne Gore" što je u trenutnoj situaciji ne kasnije od 20. septembra. 

  Od tog momenta teče rok za formiranje nove Vlade. Predsjednik Crne Gore mora u roku od 30 dana da predloži mandatara za novu Vladu i tu je moguće očekivati određene opstrukcije koje se mogu prenebjeći na jednostavan način kako bi se izbjeglo da Crna Gora bude svjedok beskonačnih konsultacija, poput uzimanja i vraćanja mandata između Đukanovića i i dalje aktuelnog premijera Duška Markovića.

  S tim u vezi, potrebno je da nosioc koalicione liste sa najvećim brojem mandata (u ovom slučaju prof. dr Zdravko Krivokapić) predsjedniku Crne Gore preda dokument sa 41 ili više potpisa poslanika novog parlamenta kao svjedočanstvo da je obezbijedio skupštinsku većinu za izbor nove Vlade. 

  Od tog momenta, pa najkasnije 30 dana od prve sjednice novog paralamenta, Đukanović mora da predloži mandatara na sjednici na kojoj bi se glasalo o izboru nove Vlade Crne Gore. Ukoliko bi se predsjednik Crne Gore oglušio o ovaj dokument i činjenicu da je obezbijeđena skupštinska većina, po mnogima bi ušao u zonu „direktne opstrukcije demokratije i opstrukcije sprovođenja izborne volje naroda“ što bi bio svojevrstan presedan i krivično djelo protiv izborne volje.

  Ako se budu poštovale jasno propisane zakonske procedure, Crna Gora bi trebala da dobije novu Vladu najkasnije 51  dan od odražavanja izbora odnosno ne kasnije od utorka 20. oktobra 2020. godine.

  Naravno, ovo može i ranije da se dogodi, već krajem septembra, ukoliko ne bude bilo opstrukcije od strane sada već najveće opozicione partije DPS i njegovog lidera Mila Đukanovića koji obavlja funkciju predsjednika Crne Gore.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  skupština, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga