11:19 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3832
  Pratite nas

  Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povukao pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao „građanski“ rat u BiH, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

  Dodik je izjavio da su poruke koje je neposredno pred ulazak u Belu kuću uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poruke koje bi trebalo pažljivo i dobro čitati, a iz kojih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države već i u celom regionu.

  „Normalno je da će i u razgovorima u Beloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i bezbednost svih na Kosmetu, da se očuva teritorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otvore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku“, naglasio je Dodik.

  On je ocenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosovu, mogu samo da iskomplikuju već ionako složenu situaciju, prenosi RTRS.

  „Ne želimo da verujemo da bi jedna supersila kakva su SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne verujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost celog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovde. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao ’građanski‘ rat u BiH“, kazao je Dodik.

  Dodik je ocenio i da SAD dva meseca uoči američkih predsedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

  Pročitajte i:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga