19:17 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Članovi akademske zajednice, njih 102, saopštili su da je pobeda tri koalicione grupacije nesumnjiva i besprekorna, te da pružaju punu podršku procesima korenite demokratizacije i sveukupnog oporavka crnogorskog društva.

  „Poštovani građani Crne Gore, mi dolje potpisani članovi akademske zajednice želimo ovim putem da pružimo punu podršku procesima korenite demokratizacije i sveukupnog oporavka crnogorskog društva, za šta su stvoreni svi uslovi mirnom promenom trodecenijske vlasti na proteklim parlamentarnim izborima“, maveli su u saopštenju.

  Konstatovali su da je pobeda tri koalicione grupacije u svakom smislu nesumnjiva i besprekorna, iako se predizborno političko nadmetanje odvijalo – nadamo se, poslednji put – u neravnopravnim uslovima i u nezdravoj političkoj atmosferi zasićenoj raznim vrstama napetosti, straha i neslobode, za šta punu odgovornost snosi bivša vlast koja je godinama generisala takvo stanje, nastojeći da ga pretvori u mentalitet i modus vladanja.

  Konstatovali su i da je crnogorsko građanstvo, „bez obzira na političku, nacionalnu i versku pripadnost, pokazalo visok nivo političke kulture i discipline, kako na sam dan glasanja, tako i prilikom proslave pobede i poštujući preporuke svojih političkih lidera i verskih poglavara da se pobednici „ne uznesu u pobedi“ u kojoj nema poraženih, osim kriminalne vlasti.

  Od protagonista nove političke većine očekuju da budu ekspeditivni i efikasni prilikom konstituisanja ekspertske vlade u čijem sastavu će biti ljudi od najvećeg moralnog i profesionalnog integriteta.

  „Ovim putem iskazujemo, u ime svih, našu ohrabrenost najavama glavnih političkih aktera iz pobedničkih koalicija da će u najkraćem roku biti doneti zakoni o poreklu imovine i lustraciji koji će omogućiti potpunu promenu mentaliteta političke neodgovornosti, korupcije, nepotizma i osionosti, uspostavljenog tokom, za sve nas bez razlike, traumatične trodecenijske vlasti DPS-a“.

  Navode da ulivaju puno poverenje poruke liderske trojke koja jednoglasno i složno odbacuje revanšizam i pobedničku pravdu, a afirmiše vladavinu prava i socijalnu pravdu; koja osuđuje sve simulacije ekscesa na nacionalnoj i verskoj osnovi, kao poslednje trzaje ekstremizma i ksenofobije, a zalaže se za toleranciju, građansko društvo, pomirenje, solidarnost i zajedništvo.

  „Verujući da su ovo najdublja očekivanja cele akademske zajednice i svih crnogorskih građana, željnih slobode, pravde i mira, suživota i prosperiteta, još jednom podržavamo i ohrabrujemo novo političko rukovodstvo u njegovim naporima da se ovi zajednički ciljevi ostvare. Na kraju, a moglo bi i na početku, podsećamo novo političko vođstvo da uvek računa na našu kritičku budnost prilikom svih političkih odluka koje budu donosili s obzirom na visokozahtevne ciljeve i vrednosti koje se pred njih postavljaju“, navodi se u objavi, prenose „Vijesti“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga