12:05 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  41582
  Pratite nas

  Pravni zastupnik Duška Kneževića podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, optužujući ga da je počinio krivično delo - pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Crne Gore.

  U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića, piše da je prijavljeni predsednik države, u periodu od 30. do 4. avgusta u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, pišu podgoričke „Vijesti“.

  Prijava protiv Đukanovića zbog planiranja incidenata

  „Tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti, političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“, „Crno na bijelo“, da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast i to tako što je na sastanku najviših funkcionera DPS-a Crne Gore, kojim je prijavljeni predsedavao, a koji je održan 1. 9. 2020. godine, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku usvojeni“, navodi se u saopštenju.

  Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obeležja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista...

  „Širenje panike među članovima DPS-a vestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbegli takozvani „preletači“, o svim incidentima obaveštavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte, poželjno je slati što više fotografija i video-snimaka, gde se vide ruska i srpska obeležja kao i primeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susednih država Hrvatske, Albanije“, navodi se u zaključcima koje je pobrojao advokat.

  Sporan poziv na skup 6. decembra

  Milo Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka - u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici:

  „Sa očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: „Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor“, navodi advokat Zdravko Đukanović.

  „Zahtevamo da Uprava policije, upotrebom specijalnih istražnih metoda, utvrdi identitet lica koje su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovala u sprovođenju zaključaka, u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet lica koja su postupala po zaključcima sa sastanka DPS kojim je predsedavao Milo Đukanović od 1. 9. 2020. godine, te da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih lica, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično djelo. Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića“, piše u saopštenju advokata Zdravka Đukanovića.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  krivična prijava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga