20:50 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11101
  Pratite nas

  „Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa pre nego što se vratimo na Lovćen, što će nadam se biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletela sa Lovćena“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je služio je danas liturgiju u manastiru Dajbabe.

  Nakon pročitanog odlomka iz jevanđelja, vladika se obratio narodu besedom. Osvrnuo se na poslanicu Svetog Apostola Pavla, koji hrabri hrišćane da se junački i muški drže.

  „Reč apostolska je velika i istinita reč, jer zaista ko ne ljubi Gospoda Isusa Hrista sina Božijeg jedinorodnog, taj nema niti ne može imati istinskog ni večnog smisla”, ponovio je vladika i dodao da oni koji u Njega veruju zadobijaju večni život krštenjem i miropomazanjem. U ovom kontekstu se osvrnuo i na Kneza Lazara Hrebeljanovića i njegovo opredeljenje za večno carstvo nebesko.

  Tumačeći jevanđelsku priču o vinogradarima, mitropolit je rekao da je taj vinograd onaj koji je Božijom rukom zasađen i do danas donosi plodove.

  „A u tom vinogradu su oni koji ubijaju njegove poslanike, tako su ubili svete proroke Božije, učenike Njegove, tako su ubili i samog Gospoda Isusa Hrista sina Božijeg jedinorodnog”, kazao je napomenuvši da je vinograd Njegov ostao vinograd, Crkva apostolska, a oni koji su mu ostali verni, dobijaju blagoslov i zadobijaju život večni.

  Mitropolit je opomenuo na one koji misle da se njima treba klanjati, prolaznim ljudima, a ne večnom Bogu. „Bogočovek je kriterijum svega onoga što se događa ovde na zemlji i u večnosti”, rekao je i dodao da bogočovečansko stanje Sina i napredak u njegovo ime, jeste mjera čovekovog napretka, a to je bezmerna i vječna mera.

  Nakon Svete liturgije, Vladika Amfilohije je napomenuo da je smisao Crkve Božije to što je ona tu za sve narode, pa i za sve vere. Osvrnuo se na započeto obnavljanje manastira na Zlatici, rekavši da predstoji obnavljanje i drugih svetinja, a naročito manastir na Briskoj Gori, koji je srušen od strane bezbožne vlasti.

  „Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu Patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada prije nego što se vratimo na Lovćen, što će nadam se biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletjela sa Lovćena”, kazao je i podsetio na amanet Kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira.

  „Sve što je srušeno, Crkva Božija obnavlja, a najviše srušene ljudske duše zatrovane grehom i drugim nesrećama i smrtoljubljem. Crkva Božija vaskrsava duše kao što je vaskrsnula ovaj narod Božiji”, rekao je vladika, napomenuvši da tamo gde ima vere ima i pravde i sloge i ljubavi.

  „Krenuli smo putem kojim idemo vjekovima“, dodao je.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Lovćen, crkva, Crna Gora, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga