16:40 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  534119
  Pratite nas

  Lider „Za budućnost Crne Gore“ prof. dr Zdravko Krivokapić, lider koalicije „Mir je naša nacija“ mr Aleksa Bečić i lider koalicije „Crno na bijelo“ dr Dritan Abazović zaključili su sporazum o budućoj vladi Crne Gore koji se sastoji od sedam ključnih tačaka.

  Krivokapić je izjavio da je današnje potpisivanje sporazuma znak da smo krenuli putem koji neće biti promijenjen kao što spinuju pojedina sredstva informisanja.

  Koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ zaključuju sporazum i obavezuju se:

  1. Da će nova demokratska vlast u CG odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom i EU;

  2. Da će izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija radi obezbjeđenja borbe protiv kriminala i korupcije;

  3. Poštovati Ustav i neće pokretati postupke sa ciljem promjene zastave, grba i himne;

  4. Neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova;

  5. Neće sprovoditi revanšizam;

  6. Sve zakone donositi u skladu sa evropskim standardima;

  7. Omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama.

  Krivokapić je na konferenciji rekao da je sporazum jasan i da govori o neophodnim stavovima koji uzburkavaju međunarodnu javnost — da li će Crna Gora krenuti novim kursom.

  „Istakao bih značajnu karakteristiku, a reći ću vam i povod — pitali su me za inostrani medij kako doživljavam odnos prema EU integracijama. Rekao sam nedovoljno posvećeno, jer smo lideri u dužini pregovora sa EU. To govori o našem odnosu prema EU koji je bio deklarativan. Mi želimo da se posvećeno i suštinski bavimo problemom evropskih integracija koje olakšavaju život našim građanima“, naglasio je Krivokapić.

  Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru

  Osvrnuo se na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

  „Poštujući evropske standarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode, pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo“, pojašnjava on.

  Svaka borba protiv korupcije, kako kaže Krivokapić, jeste borba za Crnu Goru. 

  „Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku... Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno — njegovu slobodu.“

  Dani prebrojavanja, svađe, mržnje su iza nas

  Aleksa Bečić kazao je da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

  „Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska... Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore“, istakao je Bečić.

  Tri pobjedničke koalicije su garant jačanja i ubrzanja evroatlanskog i evropskog puta.

  „Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola, a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore“, dodaje Bečić.

  Porukama koje su poslali, da nemaju namjeru da se vraćaju u prošlost, da nema revanšizma, osvete, već da će biti discipline, reda, rada pružaju ruku svim stručnim ljudima bez obzira za koga su glasali i kojoj političkoj opciji pripadaju.

  Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić
  © Sputnik / Nebojpa Popović
  Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić

  „Pred nama je postupak konstituisanja nove demokratske vlasti. Biće na ekspertskim osnovama, što znači da nema isključivanja bilo kojeg pojedinca, bez diskriminacije prema bilo kome, ali stručnost na prvom mjestu. Vjerujem da su dani prebrojavanja, svađe, mržnje iza nas“, navodi Bečić.

  Sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori

  Dritan Abazović poručio je da je ovaj sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji.

  Pobjeda je bila istorijska, ali tvrdim da je sporazum najveće istorijsko dostignuće u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji. Ovim se stavlja tačka na sva pitanja koja su u CG i regionu izazivala nedoumice. Ovaj sporazum je sačinjen i na njemačkom i engleskom jeziku i buduća vlada će imati podršku međunarodne zajednice“, rekao je Abazović.

  Buduća vlada se, kako je saopštio, hitno mora posvetiti ekonomskom stanju u državi.

  „Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija itd. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore“, kaže Abazović.

  „Moramo biti posvećeni svakom građaninu“

  Ocjenjuje da je ovim sporazumom poražena Crna Gora devedesetih, a pobijedila je evropska Crna Gora.

  „Izuzetno sam zadovoljan što smo nas trojica lako došli do rješenja i što smo zajednički sa kontaktima omogućili da se iz CG šalje jedan dobar signal. Signal jedne nove vrijednosti i ponude u regionu, osjećaja da građani svojim djelovanjem mijenjaju stvari nabolje. Mi želimo da izađemo iz čeljusti balkanske politike i promovišemo nešto novo. Čeka nas puno posla, a svako odugovlačenje nije dobro za građane. Ova trojica lidera moraju biti posvećeni državnim poslovima. Zaboravite stranačenje i uske partijske interese, ova tri predstavnika moraju biti posvećena svakom građaninu, a ne samo svojim biračima. Ovo je veliki korak unaprijed“, kazao je Abazović.

  Mora se razmišljati o rješavanju životnih pitanja svih naših građana.

  Krivokapić navodi da imamo problem koji je izražen u Crnoj Gori.

  „Ustav ne poštujemo. Da li je taj Ustav tako zarobljen, ali ako želite da pričate o vladavini prava, a ne poštujete Ustav, onda je to lični problem. Svi moramo znati da je zakon koji je tu, mjera našeg života. To što u CG imate dobre zakone, a ne poštuju se, govori o našoj nedosljednosti. Lični osjećaj ne može biti dominantan na bilo koji način“, izjavio je on.

  Bečić je saopštio da djeluju kao tim.

  „Izašli smo pred građane sa programima koje bi svako od nas bio u stanju da realizuje ako dobije izbore. Sve od današnjeg dana je stvar našeg dogovora. Ja nisam čovjek koji ide ispred vremena i kolega, ja sam čovjek tima i ovo doživljavam kao timski duh. O svakom pitanju ćemo se timski dogovarati, nalazeći zajednički imenitelj u onome što nas spaja u toj ravni. Mi ne dolazimo na nulu, već na nešto što je veliki minus. Ne dolazimo na livadu, već iz bunara moramo nešto da dižemo. Bilo bi nerealno prije revizije praviti projekcije“, ocijenio je Bečić.

  Tagovi:
  Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga