12:48 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2532
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik očekuje stabilizaciju situacije u Crnoj Gori ukoliko lideri tri partije, koji imaju potreban broj poslaničkih mesta, ubrzo završe proces na formiranju vlade i smatra da bi Milu Đukanoviću bilo najbolje da se, po isteku predsedničkog mandata, povuče iz politike.

  Dodik je naveo da ne bi voleo da Crna Gora postane faktor nove nestabilnosti u regionu.

  „Nadam se da će nova opoziciona struktura napraviti dobar okvir za stabilnost“, rekao je Dodik.

  Dodao je da smatra da bi aktuelnom predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću bilo najbolje da se za dve godine po isteku mandata povuče iz politike, a Crnu Goru ostavi demokratskim procesima koji će je dovesti do novih struktura vlasti i ojačati je.

  Gostujući u emisiji RTRS-a „Telering“, Dodik je rekao da je od početka nezavisnosti crnogorska vlast išla u to da devalvira srpski položaj i srpski narod, a da je kao dokaz multietičnosti pokušala da prigrabi podršku Albanaca, Bošnjaka, Hrvata.

  „Sve je to legitimno, ali to su marginalne političke grupe, više u funkciji nacionalne manjine nego što su mogli da imaju status konstitutivnosti, a Srba je prema poslednjem popisu bilo 28 odsto, a srpskim jezikom je govorilo, kažu, 60 odsto ljudi“, naveo je Dodik.

  Srpski član Predsedništva BiH ističe da se u Crnoj Gori činilo sve da se ojača priča o crnogorskoj naciji, da je očigledno da je njihov politički odraz bio antisrpski i da je najbolji dokaz za to zakon koji su doneli o slobodi veroispovesti.

  Navodi da Srbi nisu mogli da budu zaposleni, da su šikanirani i da je izmišljena i priča o navodnom državnom udaru da bi se napravili izbori.

  „Onda su i taj resurs potrošili, pa su došli do tog famoznog zakona o tome da otimaju imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, praveći neku novu crnogorsku crkvu“, kazao je Dodik, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, Milo Đukanović, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga