06:54 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  52634
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na izjavu hrvatskog kolege Željka Komšića da će se založiti da bošnjačka deca u školama uče bosanski jezik i poruči da se svaki jezik zove po imenu naroda koji ga govori.

  Dodik je rekao da ne razume šta jedan član Predsedništva BiH radi sa roditeljima školske dece u Zvorniku, kao i da mu nije jasno ni šta Komšić pokušava da problematizuje.

  Deca i njihovi roditelji u školi u Liplju, kod Zvornika u Republici Srpskoj ne prihvataju da uče „bošnjački jezik“ i zahtevaju da im u đačkim knjižicama piše „bosanski jezik“.

  Komšić, koji bi u Predsedništvu trebalo da zastupa Hrvate, sastao se ranije danas sa roditeljima u Zvorniku i obećao im je da na narednoj sednici Predsedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rešavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje „bosanski jezik“.

  „Nametanje naziva jezika ’bosanski‘ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni ’bosanski jezik-“, istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

  Naglasio je da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda mora da objasni da se „bosanski“ na srpskom kaže „bošnjački“.

  A onda je u šali konstatovao da član Predsedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako, kako kaže, Komšić ne priznaje da je došao u „prijateljsku posetu susednoj Republici Srpskoj“.

  Đaci Bošnjaci u školi u Liplju još nisu seli u školske klupe zato što im je, kako tvrde, uskraćeno pravo da uče bosanski i da su diskriminisani.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Federacija BiH, bosanski jezik, bošnjački jezik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga