11:07 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  24108
  Pratite nas

  Takozvane crnogorske patriote sa Cetinja postavile su jutros transparent, kojim poručuju da neće dozvoliti obnavljanje kapele na Lovćenu, ali i gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju.

  Transparent „Dok se zemlja oko sunca kreće, Cetinje to dozvoliti neće“, postavljen je na samom ulazu u grad, prenosi Tanjug.

  Neimenovani pripadnik tzv. crnogorskih patriota je za podgoričke medije rekao da su planirali i održavanje skupa povodom ovih najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ali su odustali zbog složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

  Mitropolit Amfilohije je, naime, ranije rekao da će Crkva raditi na obnavljanju kapele na Lovćenu i gradnji crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, u kojoj, kako je kazao, planira da pohrani tri relikvije.

  Mitropolit je naglasio da bi na Lovćenu bila obnovljena prvobitna Njegoševa kapela, odnosno Crkva svetog Petra Cetinjskog, podignuta još za Njegoševog života 1846. godine. Njegoš je odredio gde će joj biti mesto i ostavio zaveštanje da u njoj bude sahranjen.

  Originalnu kapelu srušili su tokom Prvog svetskog rata Austrijanci 1916. godine, sa namerom da na njenom mestu podignu veliki spomenik Franji Josifu.

  Na njenim temeljima, 1925. godine, uz pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića, podignuta je kapela prema nacrtu vajara Ivana Meštrovića.

  Ona je ponovo oštećena tokom Drugog svetskog rata, a 1972. godine potpuno je srušena i tada je izgrađen Njegošev mauzolej.

  Tagovi:
  Njegoš, Lovćen, kapela, transparent, Cetinje, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga