23:39 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  12020
  Pratite nas

  U Bugarskoj ne postoji makedonska manjina, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski komentarišući to što se Komitet EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja obratio bugarskoj vladi s pitanjem koje se ticalo različitih manjina.

  Naime, krajem avgusta članovi monitoring grupe za poštovanje demokratije, vladavine zakona i fundamentalnih prava pri tom Komitetu kritikovala je bugarsku vladu po pitanju poštovanja prava različitih etničkih i socijalnih grupa, a pre svega zbog odnosa prema Romima i pripadnicima LGBT.

  Članovi grupe su se osvrnuli na prepreke u radu nevladine organizacije s „makedonsko-bugarskom“ manjinom.

  „Oni su se navodno spremali da se bore protiv korupcije, a ispostavilo se da pitaju vlasti Bugarske o pravima seksualnih i etničkih manjina, uključujući makedonsku. U Bugarskoj nije bilo, nema i ne može biti makedonske manjine“, rekao je Džambaski.

  On je dodao da će Bugarska nastaviti da štiti svoje nacionalne interese i nije obavezna da objašnjava svoje poteze nekakvom „nepismenom i neobaveštenom birokrati iz Brisela“, naveo je poslanik.

  Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Turci su činili drugu po veličini etničku grupu u zemlji sa 8,8 odsto, Romi su na trećem mestu sa 4,9 odsto, a 1.654 ljudi se izjasnilo da su Makedonci. U Ustavu Bugarske se ne izdvaja nijedna etnička grupa.

   

  Tagovi:
  Makedonci, nacionalna manjina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga