04:38 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 495
  Pratite nas

  Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da član Predsedništva BiH Željko Komšić „parazitira na hrvatskom biračkom telu“ i da će situacija u BiH biti, kako je ocenio, nenormalna dok god se to ne promeni.

  „Zašto BiH ima tri člana Predsedništva prema Dejtonu? Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korenu svih nesporazuma“, rekao je Milanović u Beču.

  On je napomenuo da su tri člana Predsedništva BiH predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao da izabere svog predstavnika.

  „Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmalobrojniju zajednicu“, rekao je Milanović, koji se u sredu u Zagrebu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
  © Sputnik / Tatjana Trkić

  Milanović je poručio da je Hrvatska država hrvatskog naroda, ali da ima visok sistem zaštite manjina i da je nemoguće da za predstavnika manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina.

  „Mi to štitimo. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini brojčano. Ako ih hoćeš zlostavljati, radiš to jer to možeš. Poslednjih godina vrlo otvoreno i direktno. Čuli smo sada pretnje da će se to dešavati i ubuduće. Moramo sada da sednemo i ozbiljno razgovaramo“, dodao je Milanović.

  On je naveo da je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH od određenog broja građana BiH, dodajući da ne misli da su glasali za njega da bi povredili Hrvate, ali da Komšić mora biti svestan posledica svog političkog rada i puta.

  Milanović je kazao da Hrvati razgovaraju s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu, preneo je portal RTRS-a.

  „Milorad Dodik je sagovornik, kao što je sagovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke. To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Jahorina. To se ne može zaobići, ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo“, istakao je Milanović.

  Predsednik Hrvatske je rekao i da su pre 100 godina o sudbini Evrope odlučili velikani, a danas to pokušavaju da rade službenici ambasada koji govore o reviziji Dejtona.

  „A da Hrvatska ćuti i stavi prst u uvo? Ne može. Oni koji biraju Komšića trebaju da znaju da to nije fer i da greše. To je nedostatak elementarnog fer pleja. Hrvatska tu neće ćutati i stajati sa strane, ni ja, ni premijer“, poručio je Milanović i ocenio da niko u EU ne razume stanje u BiH.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hrvatska, BiH, Željko Komšić, Zoran Milanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga