15:10 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 10109
  Pratite nas

  Grčka se priprema za retku vrstu oluje, mediteranski uragan poznat kao "medigan", za koju se očekuje da će prvo pogoditi zapadna jonska ostrva, a potom poluostrvo Peloponez i Atinu.

  Grčke vlasti upozorile su da će oluja "Janos" biti propraćena snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli da dovedu do poplava i nestanka struje.

  Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili one koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

  "Utciaj Janosa, moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, ali snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", rekao je on.

  Portparol vlade Stelios Pecas precizirao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvideti.

  Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, no proteklih godina su postale učestaliji, rekao je Hardalias.

  Slična oluja posljednji je put Grčku pogodila 2018. godine. Godinu prije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. Takve oluje poznate su pod nazivom medigani, reč nastala kombinacijom reči "Mediteran" i "uragan".

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga