01:33 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11284
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

  „Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila“, izjavio je mitropolit Amfilohije za „Politiku“.

  On je podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš „dao obijeliti (crkvu)“ i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

  „Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846.godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen“, podsetio je mitropolit Amfilohije.

  Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi:

  „Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu“.

  „Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore“, istakao je mitropolit Amfilohije.

  Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji „amanet kralja Nikole“, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

  Ostaci Petra Petrovića Njegoša se, kako se podseća, od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Cetinje, Njegoš, crkva, Lovćen, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga